• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Visoko u steni nadomak Trapezunda nalazi se manastir posvećen Bogorodici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je pomenuti da, uprkos stradanjima i pustošenjima, relikvije manastira Panagija Sumela ostaju netaknute

  • 0
Panagia Sumela, manastir Bogorodice Sumele, Turska Foto: Pixabay/aynurbakoglu

U blizini crnomorskog grada Trapezunda nalazi se manastir koji je bio izuzetno značajan za Grke iz regije Pont.

Iako je danas crkva Bogorodica Sumela pretvorena u muzej, Pontski Grci su mnoge relikvije preneli u maticu i one se mogu videti u istoimenom manastiru u Grčkoj.

Neobičan „dolazak“ Bogorodičine ikone

U davna vremena dvojica monaha dobijaju poslušanje da osnuju Svetinju baš na mestu na kome se, visoko u steni danas nalazi crkva Bogordice Sumele. Zbilo se to još 386. godine.

Panagia Sumela, manastir Bogorodice Sumele, Turska Foto: Pixabay/aerdugan

Monasi Sofronius i Varnava iz Atine kreću put Ponta i dolaze u pećinu koja se nalazi na 1.063 metra nadmorske visine. A tamo ih je čekalo pravo čudo.

Prema predanju, tamo su videli da anđeli nose ikonu posvećenu Bogorodici, znanu i kao Bogorodica Atinska. Verovalo se da je to ikona koju je naslikao glavom i bradom Sveti apostol i jevanđelist Luka.

Božija pomoć tokom gradnje

S obzirom na to da se manastir Bogorodice Sumele, koji je danas pretvoren u muzej, nalazi na prilično nepristupačnom mestu, visoko u steni, monasi su tokom gradnje nailazili na brojne poteškoće. Najveća među njima ticala se dopremanja vode.

Da li zato ili iz nekog drugog razloga, tek u blizini manastira i danas se može videti izvor vode, za koji se veruje da leči od mnogih boljki.

Mnogi vernici ne samo iz Grčke, nego i iz Turske i sveta posećivali su ovaj manastir. Čak postoje određeni izvori koji navode da je turski sultan Selim III bio izlečen nakon što je bio u poseti manastiru.

Zanimljivo je pomenuti da, uprkos stradanjima i pustošenjima, relikvije manastira Panagija Sumela ostaju netaknute. Čudesnu Bogorodičinu ikonu dovitljivi monasi su tokom Velikog rata skrili. Nakon turskog genocida u Maloj Aziji, Grci su je poneli sa sobom i najpre je bila u Atini, a danas se nalazi u grčkom manastiru Panagia Sumela, na području regije Makedonija, u blizini Nause.

Panagia Sumela, manastir Bogorodice Sumele, Turska Foto: Pixabay/fromsalih

Nakon što su pre nekoliko godina huligani pokušali da oskrnave ovu Svetinju, nadležni u Turskoj su preduzeli sve da spreče veća oštećenja.

Kako je prošle godine u oktobru naveo „Greekreporter“, manastir Panagia Sumela je nakon šest godina, koliko je bio zatvoren zbog restauracije, ponovo otvoren za posetioce.

Zanimljiv je podatak da su u toku restauracije otkrivene i prostorije koje su do tada bile skrivene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja