• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi mostovi grada Zrenjanina: Ćuprije na reci Begej zaslužne za nadimak "Grad mostova" vojvođanske varošice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmlađi most u gradu je Magistralni most, koji se nalazi u Principovoj ulici

  • 2
Grad Zrenjanin Zrenjanin / Foto: Wikimedia/Alexzr88

Gde god se nađete u ovom pitomom banatskom gradu, naićićete na neki most, budući da ih je u Zrenjaninu čak deset.

Nekadašnji Bečkerek, kako se grad nazivao, prvi put je pomenut u spisima 1326. godine. U okolini jedno od meandara reke Begej, koja protiče kroz grad u dužini od 13 kilometara, nastao je i prvobitni Bečkerek.

Iz ranijih putopisa da se zaključiti da su na reci Begej tokom 15. veka postojala dva mosta, navodi "Visitzrenjanin". Na planovima s kraja 18. veka vidi se Veliki drveni most, na čijem je mestu izgrađen početkom 20. veka, tačnije 1904. godine gvozdeni most, koji je i sve do 1969. godine bio jedan od simbola tadašnjeg grada. Postoje pretpostavke da je projekat za taj most potekao iz ateljea nadaleko čuvenog Gistava Ajfela.

Gradska kuca zrenjanin Foto: Google Maps

Danas se na njegovom mestu nalazi pešački most od betona, koji povezuje pešačku zonu Zrenjanina sa dva gradska trga.

Mostovi Zrenjanina

Poznat kao Mali most, budući podignut 1904. godine, važi za najstariji u Gradu na Begeju. Zanimljiv je podatak da je usled pregrađivanja reke i formiranja jezera, polovinom 80-ih godina prošlog veka most jednostavno "ostao bez reke", ali je ipak i dalje jedan od simbola Zrenjanina.

Grad Zrenjanin Foto: Wikimedia/Alexzr88

Najmlađi most u gradu je Magistralni most, koji se nalazi u Principovoj ulici.

Posebno se među zrenjaninskim mostovima izdvaja i viseći most namenjen pešacima. Izgrađen 1962. godine, predstavlja sponu između centra i naselja znanog kao "Mala Amerika". I opet zahvaljujući pregrađivanju toka reke Begej, ovaj most je ostao bez reke. Tačnije našao se na prostoru između dva jezera i to u delu rečnog meandra, koji je zatrpan.

Znamenitosti Grada na Begeju

U Zrenjaninu se nalaze brojni sakralni objekti. Kao jedna od najstarijih crkava pominje se barokno zdanje posvećeno Uspenju Presvete Bogorodice. Intereantno je pomenuti da je te 1746. godine, kada je podignuta, važila za jedini sakralni objekat na području tadašnje Temišvarske eparhije, na čijem krovu se nalazio crep, navodi "Visitzrenjanin".

Grad Zrenjanin Foto: Wikimedia/Rockfang

Katedrala posvećena Svetom Ivanu Nepomuku, za koga se veruje da štiti reke i mostove, izgrađena je u Zrenjaninu u drugoj polovini 19. veka. Smeštena na centralnom trgu, ova neoromanička građevina poznata je i po originalnim orguljama, izrađenim početkom prošloga veka.

Crkva Svetog arhangela Mihajla, poznata i kao Ruska crkva, zatim Reformatorska crkva i hram posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, ali i Slovačka evangelistička crkva i Jevrejska sinagoga, te Pijaristička crkva i manastir posvećen Svetoj melaniji Rimljanki takođe postoje na teritoriji ovog grada.

Glavna zrenjaninska ulica, koja nosi naziv po kralju Aleksandru Prvom Karašorđeviću, zaštićena je kao Spomenik kulture i u njoj se može osetiti duh minulog vremena. U njoj se nalaze mnoga zdanja, koja svedoče o bogatoj istoriji grada.

Gradska kuća, Zrenjanin Foto: Ivan Strahinić

Čuvena "Šeherezada" se takođe tu nalazi, a u pitanju je zapravo kuća, koja je pripadala Teodosiju Tuneru, lokalnom kamenorescu. Razlog zbog koga nosi takav naziv vezan je za njen neobični stil gradnje.

Sasvim očekivano, u gradu koji je domaćin manifestacije posvećene tom napitku, postoji i Muzej piva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nr

    18. mart 2023. | 19:13

    Grad je rupa... Veštačka budućnost.

    Podelite komentar