• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi turisti biraju Halkidiki za letovanje: Znate li kako su nastali čuveni "prsti"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatne prirodne lepote krase Halkidiki, koji je oko 70 kilometara udaljen od Soluna. Poligiros je glavni grad poluostrva, koje se može pohvaliti sa četiri zaliva

  • 0
Grčka zastava more Foto: Shutterstock

Nekoga tri kraka poluostrva Halkidiki podsećaju na trozubac boga Posejdona, a nekoga na prste, te otuda neretko i govorimo o tri "prsta" Halkidikija.

Mnoga srpskim turistima omiljena letovališta nalaze se na Kasandri i Sitoniji, dok je treći prst ili treći krak ovog grčkog poluostrva Atos, odnosno Sveta Gora, autonomna monaška zajednica, koja nije na raspolaganju turistima.

Sveta gora, manastir Pantokrator Foto: Tanjug/AP

Neverovatne prirodne lepote krase Halkidiki, koji je oko 70 kilometara udaljen od Soluna. Poligiros je glavni grad poluostrva, koje se može pohvaliti sa četiri zaliva.

Kako su nastali "prsti" Halkidikija?

Sa obalom dugom više od čak pet stotina metara, sasvim je očekivano da je upravo Halkidiki čest izbor srpskih turista, koji biraju letovanje u Grčkoj. Tim pre što je upravo taj deo zemlje nama i fizički najbliži.

Grčka, Halkidiki, Sitonija Foto: Telegraf/M. Đorđević

Prema grčkim mitovima, baš na području današnjeg Halkididkija se u davna vremena odigrala bitka za vatru između bogova sa Olimpa i divova, koji su smatrani sinovima Gee, boginje Zemlje.

Tako je poluostrvo Kasandra nazvano upravo prema imenu jednog od divova. Kako navodi "Chalkidiki.com", boginja Atina je rt Kasandra bacila na Egeladosa, jednog od divova. Mit dalje navodi da div zapravo nije tom prilikom usmrćen, te da je sa vremena na vreme pokušavao da se oslobodi težine ovog poluostrva. Upravo na taj način se i objašnjavaju zemljotresi, koji pogađaju taj region Grčke.

Drugo tumačenje nastanka naziva poluostrva Kasandra dovodi se u vezi sa kraljem Drevne Makedonije, Kasandrosom.

Nakon što je div po imenu Atos pokušao da usmrti sve bogove, tako što je na njih bacio planinu, imenovan je i treći "prst" Halkidikija.

Treće poluostrvo, odnosno krak Halkidikija, Sitonija, prema drevnim mitovima, nosi naziv po divu Sitonu, čiji je otac bio Posejdon, bog mora.

Istorijski podaci

Bez obzira da li verujete u grčke mitove ili ne, ne može se osporiti njihova zanimljivost. Ipak, nauka pokazuje da je život na području Halkidikija postojao čak pre oko 700.000 godina, o čemu svedoče otkrića u pećini Petralona. Iz tog razloga postoji uverenje da je to područje naseljeno još od praistorije.

Tračani ili Pelazgi smatraju se najstarijim stanovnicima današnjeg Halkidikija, dok u osmom veku pre Hrista poluostrvo naseljavaju stanovnici grada Halkida na Eviji, ali i stanovnici Drevne Atine, Korinta i ostrva Andros.

Polusotrvo Halkidiki je sa preostalom grčkom teritorijom zvanično ujedinjen 1912. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja