• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko stanete na ovaj most, prisustvovaćete jedinstvenom prirodnom fenomenu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodni fenomen, po kome je Halkida poznata i dalje fascinira ne samo posetioce, nego i naučnike

  • 0
Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/asimina

Mada je po veličini drugo ostrvo u celoj Grčkoj, Evija je specifična zbog činjenice da je sa kopnom povezana mostovima.

Glavni grad Evije, Halkida, danas je vrlo popularan kao destinacija za kraći odmor i to psoebno među stanovnicima grčke prestonice.

Prirodni fenomen, po kome je Halkida poznata i dalje fascinira ne samo posetioce, nego i naučnike. Na svakih šest sati se događa vrlo brza "promena pravca vode", navodi "Visitgreece".

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/jdblack

Sa mosta Negroponte se najbolje može videti ovaj prirodni fenomen, a posebno je zanimljiva činjenica da na svakih šest sati dolazi do te neobične promene i da se u tom trenutku, oko osam minuta, voda zapravo ne pomera.

Crvena kuća u Halkidi i Srbi

Nekada Gradska kuća, danas je zbog boje svoje fasade poznata jednostavno kao Crvena kuća. Zdanje kao zdanje, jeste interesantno zbog takve boje fasade, međutim, radi se o građevini koja bi trebalo da bude i posebno značajna za turiste iz Srbije, koji posećuju ovo ostrvo.

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/mixahlos

Naime, upravo u Crvenoj kući je u jednom periodu, nakon povlačenja srpske vojske i naroda preko Albanije, te kasnijeg iskrcavanja na Ostrvo spasa, odnosno grčko ostrvo Krf, boravio glavom i bradom srpski kralj Petar Prvi Karađorđević. Grčki izvori pominju da je imao običaj da se ujutru izveze na svom motoru i da je u to zdanje pokušao da uđe bez ikakve pompe, morskim putem, iako mu je tadašnji gradonačelnik upriličio svečani doček.

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/zremus

Na području Halkide može se videti i bazilika posvećena Svetoj Petki, ali i crkva Svetog Nikole iz vizantijskog perioda, te turska džamija i druge znamenitosti.

Banja Edipsos

Poznato letovalište na Eviji je i Edipsos. Banja koja se može pohvaliti sa čak više od 80 termalnih izvora, privlači turiste iz celog sveta.

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/arttower

Prosečna temperatura vode na izvorima kreće se između 26 i 28 stepeni Celzijusove skale. Kako ističe "Visitgreece", lekovite banje Edipsosa mogu da pomognu kod ginekoloških oboljenja, ali i artritisa.

Čak pet izvora vode okružuje manastir, koji je posvećen Svetom Georgiju Ilionu i koji danas funkcioniše kao ženski manastir.

Poseta planinskom selu Polilofo, koje je desetak kilometara udaljeno od Edipsosa, nudi mogućnost uživanja u neverovatnom pogledu na letovalište i ostrvo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja