• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljiva legenda prati nastanak jednog od najstarijih fruškogorskih manastira

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako njegov nastanak prate zanimljive legende, jedna od najčešće pominjanih jeste da je izvesni vlastelin, kome je ime bilo Priva, zaslužan za gradnju ove Svetinje, još tokom 12. veka

  • 1
Privina glava Foto: Ivan Strahinić

Jedan od manastira na području Fruške gore, Privina Glava, pripada opštini Šid i važi za jedan od najstarijih u tom delu naše zemlje.

Iako njegov nastanak prate zanimljive legende, jedna od najčešće pominjanih jeste da je izvesni vlastelin, kome je ime bilo Priva, zaslužan za gradnju ove svetinje, još tokom 12. veka. Udaljen tek oko 20 kilometara od hrvatske granice, ovaj srednjovekovni srpski manastir poznato je mesto hodočašća.

Ko je bio Priva?

I mada se smatra da je vlastelin po imenu Priva ili Priba bio taj čijom zaslugom je izgrađen ovaj manastir, ne zna se sa sigurnošću i ko je on bio.

Privina glava Foto: Ivan Strahinić

Ipak, postoji verovanje i da su pred sam kraj 15. veka manastir Privina Glava obnovili braća Brankovići, Jovan i Đorđe, odnosno Maksim, kako je bilo njegovo monaško ime, navodi "Manastiriusrbiji". Upravo su ova dvojica braće i bili poslednji potomci loze Vuka Brankovića.

Druga zanimljiva legenda koja se dovodi u vezu sa nastankom ove svetinje, zabeležena je od strane opata Boninija na samom početku 18. veka, a navodi je "Eparhija-sremska". Despot Vuk Branković je prema njoj zaslužan za gradnju crkve posvećene Saboru Svetih Arhanđela i manastira Privina Glava. Iako je dao pozamašnu sumu za to, majstori su ga pokrali i pokušali da pobegnu, ali su ubrzo pronađeni i lišeni života.

Prema "Minhenskom psaltiru", rukopisu nastalom tokom 17. veka, monasi iz fruškogorskog manastira Kovilj zapravo su zaslužni i za gradnju ove Svetinje. Oni su je i podigli upravo na koviljskom posedu.

Duga istorija manastira Privina Glava

Manastir je zapusteo u vreme kada su vođeni ratovi između Turske i Austrije, da bi monasi ponovo počeli da dolaze tek u prvim decenijma 18. veka. Ubrzo su počeli sa obnovom zdanja, pa su na mestu nekadašnje crkve izgradili novu.

Privina glava Foto: Ivan Strahinić

Iako manastir Privina Glava nije porušen u toku Drugog svetskog rata, za razliku od nekih drugih Svetinja, ostao je bez značajnih relikvija, čuvanih u manastirskoj riznici. Tom prilikom su i monahinje bile proterane.

Rekonstrukcija ove svetinje zbila se u drugoj polovini 20. veka. Vremenom su u okviru manastirskog kompleksa izgrađene i druge crkve, pa ih je tako danas tri. Izuzev crkava Svetog Georgija i Bogorodičinog pokrova, tu je i crkva posvećena Vozviždenju Časnog krsta, koja se nalazi na uzvišenju nadomak kompleksa manastira Privina Glava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bane

    1. april 2023. | 17:42

    Прелеп манастир. Обишао сам их укупно 5 на Фрушкој гори, овај ми је најлепши. Има и направљену капелу са базеном у који се вода улива директно из извора, па је температура увек иста. Врло ледена! Ту се верници могу погрузити. Приличан изазов!

    Podelite komentar