• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plaže, priroda, bogato nasleđe i noćni život: Sve to nudi Valensija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj umetnosti, prirode ili istorije, u ovom španskom gradu ćete pronaći nešto što će vas opčiniti

  • 0
Valensija, Španija Foto: Pixabay/andreacastell

Treći po veličini u Španiji, Valensija je kosmopolitski i živ grad, bogatog nasleđa, poznat po očuvanom starom jezgru, koje je i srce grada.

El Karmen, kako se stari deo grada naziva, poznat je po brojnim fascinantnim građevinama.

Osim muzeja posvećenog keramici, u njemu se nalazi i katedrala, ali i gradska pijaca, te mnoštvo ugostiteljskih objekata, koji su zaslužni za bogat noćni život po kome je Valensija takođe poznata.

Kroz sam centar grada protežu se i brojni parkovi i botaničke bašte, nastali na području korita reke Turije, navodi "Valencia tourist guide", a oko 13 kilometara plaža Valensije tek su posebna priča.

Turistima je naročito interesantna poseta Valensija bioparku, zoološkom vrtu tako koncipiranom da nalikuje prostoru na tlu afričkog kontinenta.

Katedrala u Valensiji

Najznačajniji sakralni objekat grada i jedan od njegovih simbola, ova gotička katedrala građena je čak četiri veka.

Podignuta na mestu nekadašnje islamske bogomolje, i to u periodu od 13. do 17. veka. Toranj katedrale, El Miguelete, prepoznatljiv je znamenitost ovog španskog grada.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/ebroslu

Među brojnim relikvijama, koje su pohranjene u toj svetinji, najznačajnija je Sveta čaša ili Sveti gral iz prvog veka. Ranije se smatralo da je upravo iz nje pio lično Isus Hristos tokom Tajne večere.

Valensija, Španija Foto: Pixabay/ebroslu

Najstariji ulaz u katedralu, Puerta del Palau, specifičan je po romaničkim elementima, a posebno su za arhitekturu ove svetinje značajna i Vrata apostola, izrađena tokom 14. veka.

Svakog četvrtka u podne u katedrali u Valensiji održava se zanimljiv događaj, koji je od 2009. godine uvršten na Listu nematerijalnog nasleđa UNESCO-a, navodi "Spain.info".

Valensija, Španija Foto: Pixabay/txus71

Instituciju koja datira iz perioda srednjeg veka, takozvani Tribunal za vode, čine predstavnici osam okruga oko Valensije. Biraju se na svake dve godine i vode računa o navodnjavanju i distribuciji vode iz reke Turije. Zanimljivo je da se služba održava na lokalnom jeziku, a da nije dozvoljeno uložiti bilo kakvu žalbu na presude koje donesu članovi te institucije.

Šta još videti prilikom posete?

Prilično je teško među tolikim znamenitostima izdvojiti one koje ne bi trebalo propustiti prilikom posete Valensiji. Bez obzira na to da li ste ljubitelj umetnosti, prirode ili istorije, u ovom španskom gradu ćete pronaći nešto što će vas opčiniti.

Čak 34 muzeja, ali i brojne umetničke galerije, postoje u Valensiji. Među njima se posebno ističu Muzej lepih umetnosti i Muzej keramike. A tu je i najveći akvarijum na evropskom tlu, u kome se nalazi čak 45.000 vrsta, kako Okeanografski akvarijum predstavlja "Visitvalencia". Gradska marina i brojne uređene i divlje plaže takođe su atrakcije ovog grada.

Znana i kao Sikstinska kapela Valensije, crkva Svetog Nikole iz Barija i Svetog Petra Mučenika nadaleko je poznata po fascinantnim freskama iz života dvojice svetaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dubrovnik stari grad

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja