• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseta Plaži brodoloma ipak će biti moguća, ali uz određena ograničenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravo zbog olupine broda, koja se na njoj nalazi, ali i zbog fascinantnih litica koje je okružuju, plaža Navagio na Zakintosu smatra se jednom od najčešće fotografisanih u celoj Grčkoj

  • 0
Plaža Navagio, Ostrvo Zakintos, Grčka Foto: Pixabay/katarzynatyl

Lepe vesti stižu iz Grčke!

Iako je pre samo nekoliko meseci zvanično objavljena odluka OASP-a (Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu) da će čuvena plaža Navagio na ostrvu Zakintos biti zatvorena za turiste zbog klizišta, čini se da će u njenoj lepoti turisti ipak moći da uživaju.

Doduše, sa bezbedne udaljenosti.

Prema najnovijoj ministarskoj odluci od prošlog meseca, pristup će biti odobren, ali samo s mora i na udaljenosti od 40 metara.

Zatvorena zbog straha od klizišta

Budući da se radi o području poznatom po seizmičkoj aktivnosti, 16. marta ove godine doneta je odluka o proglašenju plaže Navagio nebezbednom zbog rizika od klizišta, prenosi “Greekreporter”.

Plaža Navagio, Ostrvo Zakintos, Grčka Foto: Pixabay/clickphoto

Poznat je podatak da je nakon jednog odrona 2018. godine voda na ovoj plaži bila gotovo potpuno bele boje. Samo godinu dana pre toga stradalo je dvoje turista dok su pokušavali da sa litice, koja nadvisuje ovu fenomenalnu plažu, snime selfi.

Izražena su očekivanja da će odluka o dozvoljenom pristupu plaži Navagio, uz predviđena ograničenja, važiti do kraja oktobra. Ipak, pristup samoj plaži će i dalje najverovatnije biti zabranjen, dok će posetioci imati mogućnost da uživaju u kupanju, ali na bezbednoj udaljenosti.

U skladu sa preporukom profesora Eftimiosa Lekasa, nadležni su doneli zvaničnu odluku o odobrenju pristupa plaži Navagio uz odgovarajuća ograničenja.

- Ako se desi bilo kakva nesreća, to će biti katastrofalno - istakao je profesor Lekas, koji je i predsednik Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu.

Plaža Navagio, Ostrvo Zakintos, Grčka Foto: Pixabay/katarzynatyl

Jedna od najčešće fotografisanih grčkih plaža

Upravo zbog olupine broda, koja se na njoj nalazi, ali i zbog fascinantnih litica koje je okružuju, plaža Navagio na Zakintosu smatra se jednom od najčešće fotografisanih u celoj Grčkoj.

Plaža Navagio, Ostrvo Zakintos, Grčka Foto: Pixabay/juliussilver

Olupina broda Panagiotis se tu nalazi od oktobra 1980. godine. Vremenom je baš zbog toga plaža Navagio postala poznata kao Plaža brodoloma.

Postojale su priče da je to bio brod koji je bio korišćen za krijumčarenje i to najpre alkohola i cigareta. U vreme kada se nasukao na tada plažu poznatu kao Agios Georgios, brod je zahvatila oluja. Iako je posada gotovo odmah napustila brod, kapetan i mnogi, mahom grčki mornari, bili su najpre uhapšeni, te optuženi za šverc, ali su kasnije i oslobođeni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja