• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napunite baterije: 5 predloga za vikend putovanja u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

S obzirom na to da je naša zemlja odlično saobraćajno povezana sa mnogim evropskim destinacijama, kako vazdušnim, tako i kopnenim putem, to je i izbor za kraća vikend putovanja zaista veliki

  • 2
Budimpešta Budimpešta / Foto: Shutterstock

Kratak predah od svakodnevnih obaveza svima je potreban. A jedna od najboljih opcija jeste otkrivanje novih destinacija ili poseta onima, koje su nam se dopale, a koje nismo u dovoljnoj meri istražili.

Vikend putovanja su sve popularnija. Neko uspe da ugrabi i koji dodatni dan, pa onda to bude produženi vikend. Sasvim dovoljno za punjenje baterija.

S obzirom na to da je naša zemlja odlično saobraćajno povezana sa mnogim evropskim destinacijama, kako vazdušnim, tako i kopnenim putem, to je i izbor za kraća vikend putovanja zaista veliki.

1. Budimpešta

U bilo koje doba godine je poseta Kraljici Dunava zanimljiva. Trg Heroja, zdanje mađarskog Parlamenta i krstarenje Dunavom, kako bi se lepota prestonice susedne Mađarske videla iz drugačije perspektive, tek su neke od atrakcija.

Grad poznat po brojnim mostovima i bogatoj istoriji, te velelepnim zdanjima, opčinjava svakog posetioca.

2. Venecija

Jedna od najpoznatijih truističkih atrakcija zemlje, Venecija sa razlogom nosi epitet Kraljice Jadrana. Na svakom koraku uočljivo je bogato istorijsko nasleđe.

A turistima posebno pažnju privlače crkva Svetog Marka, Most uzdaha i Duždeva palata, ali i vožnja gondolama po venecijanskim kanalima.

3. Temišvar

Nama jedan od najbližih gradova susedne Rumunije, posetiocima nudi priliku da uživaju u njegovim fenomenalnim parkovima, ali i odlično očuvanoj arhitekturi u starom gradskom jezgru.

Iako površinski nije naročito veliki grad, Temišvar i te kako ima šta da ponudi posetiocima. Posebno je u toku letnjih meseci atraktivna vožnja rekom Begej, koja protiče kroz ovaj rumunski grad.

4. Beč

Iako je dva ili tri dana u toku vikenda malo za upoznavanje brojnih znamenitosti austrijske prestonice, biće i sasvim dovoljno za početak.

Dvorac Šenbrun, Beč, Austrija Foto: Pixabay/manekij

Dvorci Belvedere i Šenbrun, ali i Muzejski kvart, te uživanje u ukusu čuvene Švarcvald torte, tek su neke od aktivnosti koje ne bi trebalo propustiti tokom posete Beču. Ništa manje zanimljiv nije ni šoping u čuvenom bečkom tržnom centru.

5. Ljubljana

Mada važi za površinski jednu od najmanjih prestonica na evropskom tlu, Ljubljana je bogata turističkim atrakcijama.

Ljubljana, Slovenija Foto: Pixabay/protopopica

Tim pre što je okarakterisana i kao najbolja evropska destinacija za ovu godinu. A samo godinu dana ranije, proglašena je i Najboljom zelenom prestonicom Evrope. Obilje lepo uređenih zelenih površina i zanimljiva zdanja, ono su što posebno privlači pažnju posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Zoki

    22. maj 2023. | 07:35

    Dodati jos: Trst, Sarajevo, Trebinje Mostar, Dubrovnik, Atinu, Bukurest.....

    Podelite komentar