• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetinja koja čuva poslednju stopu Isusa Hrista: Odavde se na Spasovdan vazneo na nebo

Vreme čitanja: oko 2 min.

U izgledom skromnoj svetinji na Maslinskoj gori kod Jerusalima ne postoji nijedna freska – duhovni dragulj je kamen koji čuva poslednji ovozemaljski otisak stopala Spasitelja

  • 3
mesto Hristovog Vaznesenja, Maslinska gora, Jerusalim, Sveta zemlja Foto: Shutterstock

Na vrhu Maslinske gore koja okružuje Sveti grad Jerusalim, u atrijumu koji predstavlja ostatke crkve Svete carice Jelene, nalazi se mesto Hristovog Vaznesenja.

U slavu na 40. dan po vaskrsenju, kad se Isus Hristos javio svojim učenicima i vazneo na nebo, praznujemo Spasovdan, jedan od najvećih praznika u hrišćanstvu.

Svetinja je podignuta u kamenu i izgledom je veoma jednostavna, ali istovremeno i te kako upečatljiva i podseća na srž pravoslavlja – na duboku veru, skromnost i čistu ljubav.

U Svetoj zemlji, gde je veliki broj hramova, crkava i manastira od druge polovine 19. veka obnovljen, i gde mnoge svetinje velelepno izgledaju, izgledom neupadljivo mesto Hristovog vaznesenja odiše jedinstvenom duhovnošću.

Iako će vernici u svakom, pa i u najmanjem i najskromnijem hramu osetiti duboku povezanost sa Tvorcem ako se mole čistog srca, na mestu Hristovog vaznesenja taj osećaj će biti za nijansu drugačiji. Baš zato što ovde ne postoji nijedna freska, sva pažnja hodočasnika biće usmerena na otisak Hristove stope koja se nalazi s desne strane na ulazu u prostorno malenu svetinju.

Iz kamena koji čuva poslednju ovozemaljsku Isusovu stopu, a koju hodočasnici s posebnom pobožnošću celivaju, izbijaju snaga i vera koje nadahnjuju i oblivaju blaženstvom.

Odmah iza ovog svetog kamena vernici mogu da zapale sveću i u dubokoj tišini upute molitve za zdravlje i spasenje.

Mnogi koji su posetili mesto Hristovog vaznesenja svedoče da je ovo, pored crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu i crkve Hristovog vaskrsenja na Golgoti, jedno od duhovno najjačih mesta u hrišćanstvu.

„Dobročinstvo“, poklonička agencija Srpske pravoslavne crkve, u okviru hodočašća povodom velikog hrišćanskog praznika Uspenja Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, od 23. do 31. avgusta 2023. organizuje odlazak na ovo sveto mesto. Na mestu Hristovog Vaznesenja vernici mogu da se poklone i celivaju kamen čija je duhovna vrednost u hrišćanstvu nemerljiva.

Spasenje u veri

Kako je u Jerusalimu ponižen, osuđen na smrt i razapet, Isus Hristos nije birao Sveti grad za mesto svog vaznesenja na nebo. Odabrao je Maslinsku goru, često nazivanu „ogrlicom“ ili „rukama Jerusalima“, gde se danonoćno molio sa svojim učenicima.

Upravo preko Maslinske gore Isus je dolazio u Sveti grad, posmatrao ga i znao da će baš tu postradati za spasenje ljudskog roda.

Na 40. dan po vaskrsenju, Isus Hristos se javio svojim učenicima sa porukom:

- Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.

Zapovedio im je, takođe, da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, blagoslovio ih i potom se uzneo na nebo.

Vaznesenje Gospodnje, u narodu poznato kao Spasovdan ima poseban značaj u životu svakog pravoslavnog hrišćanina. Ovaj praznik simbolizuje spasenje u veri Hristovoj, praznik neba koje je otvoreno svakom verujućem čoveku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji u koji ženska noga nikad nije kročila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • miki

    25. maj 2023. | 23:53

    pa kako mu je gore jel se javljao ako nesto treba da mu posaljete

    Podelite komentar

  • Buda

    25. maj 2023. | 23:10

    Javi li se ikad ozgo?

    Podelite komentar