• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na jednom od najznačajnijih mesta za hrišćane iz celog sveta rođen je Isus Hristos

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vitlejem se nalazi na teritoriji koja je pod upravom Palestine i od Jerusalima je udaljen tek oko deset kilometara

  • 0
Vitlejem Foto: Shutterstock

U vreme kada je vladao car Oktavijan Avgust, Josif poveo je svoju trudnu suprugu Mariju u Vitlejem, zbog popisa stanovništva. I upravo tamo je, u jaslama, u štali, njegova supruga rodila sina, Gospoda našeg Isusa Hrista.

Upravo su ovi navodi iz novozavetnog Jevanđelja po Luki i osnov vere Hristove, koja 25. decembar po starom, odnosno 7. januar po novom kalendaru slavi kao najradosniji hriščanski praznik, Božić. U jevanđelju je opisan i dolazak mudraca sa Istoka, koji su stigli na poklonjenje Mesiji, a kako navodi „Vikipedija“, tom prilikom su darovali tek rođenog Isusa i to zlatom, tamjanom i smirnom.

Vitlejem se nalazi na teritoriji koja je pod upravom Palestine i od Jerusalima je udaljen tek oko deset kilometara.

Upravo je ovaj grad ujedno i jedna od najznačajnjih hodočasničkih lokacija za hrišćane.

Vitlejem Foto: Tanjug/AP

Kratka istorija Vitlejema

Prvo pominjanje Vitlejema zabeleženo je u "Bibliji" i to u "Knjizi postanja", dok je u "Knjizi Samuilovoj" navedeno da je kralj David i njegov rod poreklom iz Vitlejema, a u svom rodnom gradu je i krunisan za kralja Izraela, prema verovanju.

Poznato je i da su rimske snage zauzele grad, a jedan od značajnijih momenata u istoriji Vitlejema je dolazak vizantijske carice Jelene. Upravo je majka cara Konstantina i zaslužna za početak gradnje svetinje, koja je danas u Vitlejemu za hrišćanski svet najbitnija.

Crkva Rođenja Hristovog građena je u periodu između 326. i 333. godine.

Iako su crkva, kao i veći deo grada kasnije bili uništeni, zaslugom cara Justinijana Prvog su obnovljeni, da bi grad potom uništili Persijanci.

Istorija nije štedela Vitlejem, pa su ga mnogi osvajali i pokoravali, ali je on opstajao.

Danas, pak, svedočimo tužnim slikama iz Vitlejema, jer su zbog aktuelne političke situacije na tom području ulice grada prazne i tužne.

Grčki jerusalimski patrijarh Teofil III Vitlejem Božićna liturgija Foto: Tanjug/AP

Crkva Rođenja Hristovog u Vitlejemu

U srcu Vitlejema ugnezdio se stari deo grada, koji je načinjen od ukupno osam oblasti, od kojih su sedam njih naseljene hriščanskim življem, dok je samo jedna naseljena muslimanima.

Na mestu na kome je rođen Isus Hristos u Vitlejemu nalazi se crkva, koja se smatra jednom od najstarijih u celom svetu, a u kojoj se vrši služba, ističe „Vikipedija“. Uz Hram Vaskrsenja Hristovog, koji se nalazi u obližnjem Jerusalimu, ova svetinja važi za jednu od najznačajnijih među hrišćanima.

Crkva Hristovog rodjenja, Vitlejem Foto: Telegraf.rs

Na mestu na kome je, prema verovanju Isus rođen, najpre je rimski car Hadrijan podigao svetilište, koje je bilo posvećeno bogu Adonisu, a sve sa ciljem da hrišćane na neki način spreči da posećuju ovo mesto u toku hodošaća. Takođe, u periodu mnogobožačke religije su upravo u pećini, u kojoj je rođen Isus organizovani i mnogi obredi, budući da su tada ljudi mahom bili mnogobošci na tom području.

Međutim, kada je proglašen Milanski edikt 313. godine, zaslugom vizantijskog cara Konstanina Velikog, položaj hrišćana se polako ali sigurno menja. I vizantijski car i njegova majka Jelena počinju da grade crkvu u Vitlejemu, baš na mestu na kome je Isus Hristos rođen.

U neposrednoj blizini prvobitne crkve nalazi se i Polje Pastira, gde je danas Grčka pravoslavna crkva u Vitlejemu. Upravo na tom mestu su pastiri i dobili glas od Anđela Božijeg o rođenju Isusa. Franjevački manastir je takođe jedna od svetinja koja se u tom delu grada nalazi.

O tome kako je bila uređena prvobitna crkva Rođenja Isusovog danas svedoče ostaci mozaika koji se mogu videti na određenim delovima poda.

Zaslugom rimskog cara Justinijana je prvobitna crkva obnovljena.

Naročito je interesantan podatak o mozaiku na kome je prikazana scena Hristovog rođenja, a koji je krasio fasadu na ulazu u ovu crkvu. Naime, kada je persijska vojska zauzela taj deo sveta, bila je vrlo rušilački nastrojena. Toliko da su persijski vojnici uspeli čak i da unište Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu. Međutim, baš zbog ovog mozaika to nisu učinili i svetinji u Vitlejemu.

Još je zanimljiviji podatak da je ova svetinja bila pošteđena i kasnije, kada od Vizantije vlast nad Vitlejemom preuzimaju Arabljani. Iako su i oni nastojali da što je moguće više razore grad, poštedeli su crkvu Rođenja Hristovog. Ipak, ovog puta za to nije zaslužan prethodno pomenuti mozaik, već najverovatnije činjenica da su ovu svetinju posećivali i muslimani, kako bi se u njoj molili.

Danas se crkva Hristovog Rođenja nalazi u samom centru Vitlejema i mesto je koje, generalno govoreći, posećuju mnogi hrišćani iz celog sveta. Onda kada im to dozvoli politička situacija i prilike na palestinskoj teritoriji, naravno. O njoj brinu kako grčka crkva, tako isto i jermenska i rimokatolička, dok u pećini u kojoj je rođen Gospod naš Isus Hristos, pravo da održavaju litije imaju isključivo grčki i jermenski sveštenici, ali zato u kapeli Jasli, liturgiju imaju pravo da drže isključivo rimokatolički sveštenici.

U crkvi se nalazi i Zvezda rođenja. Od 16 kandila, koja se nalaze iznad nje, po šest njih pripadaju Jermenima i Grcima, dok su četiri rimokatolička. Brisanje te zvezde je u nadležnosti samo Grka i Jermena, a različitih dana pod u crkvi Hristovog Rođenja u Vitlejemu brišu Grci i rimokatolici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hiljade vernika na svečanoj božićnoj liturgiji u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja