• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice – duhovni dragulj hrišćanstva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od prvih dana hrišćanstva crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Svetoj zemlji slovi za jednu od najznačajnijih svetinja

  • 0
Dobročinstvo Foto: Promo

Za ljude koji su verujući svaka svetinja je od neprocenjivog značaja, a odlazak u Svetu zemlju putovanje na koje bi trebalo otići makar jednom u životu.

Za pravoslavne hrišćane hodočašće u Sveti grad Jerusalim nezamisliv je bez posete crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, poznate i kao crkva Bogorodičnog groba.

Ova svetinja, smeštena u Kedronskoj dolini, na obodu Maslinske gore koja okružuje Jerusalim, za vernike je, posle crkve Hristovog groba na Golgoti, najvažnije duhovno odredište. Upravo na ovom mestu bilo je položeno telo Presvete Bogorodice, odakle je ona uzneta u slavu nebesku.

Dok je umirao razapet na Časnom krstu, Isus Hristos predao je svoju majku na čuvanje Svetom Jovanu Bogoslovu, svom omiljenom učeniku. Ostavši bez jedinog sina, Presveta Bogorodica živela je u domu apostola Jovana Bogoslova na Sionu, moleći se i pomažući Hristovim učenicima da šire reč Božju. Najčešće se molila upravo na Maslinskoj gori, gde se i njen sin za ovozemaljskog života molio Tvorcu.

Kad je od arhangela Gavrila primila vest da će se upokojiti, okupila je apostole kako bi se oprostila od njih. Došli su svi sem jednog – apostola Tome koji je, po predanju, bio van Jerusalima.

Kad se Bogomajka upokojila, kovčeg sa njenim moštima prenet je u Getsimanski vrt, gde su se nalazile i grobnice njenih roditelja Joakima i Ane, kao i njenog zaručnika, Pravednog Josifa.

Tri dana posle upokojenja Presvete Bogorodice apostol Toma je stigao u Getsimaniju i molio da kovčeg u kom su bile položene njene mošti bude otvoren. Želeo je da se oprosti od Bogomajke. Želja mu je uslišena, ali je kovčeg bio prazan.

Od prvih dana hrišćanstva crkva Uspenja Presvete Bogorodice slovi za jednu od najznačajnijih svetinja. Crkva u steni, više puta rušena i obnavljana, već na prvi pogled pleni jedinstvenom lepotom. Podignuta je 12 metara ispod nivoa zemlje, iznad pećine gde je bilo položeno telo Majke Božje. Crkva je okružena zidinama, a do mesta na kom je bio položen kovčeg sa moštima Bogomajke dolazi se spuštanjem niz 50 stepenika. Ikone i kandila kojima je ova svetinja ispunjena doprinose da svaki vernik koji sa iskrenom pobožnošću kroči u crkvu Uspenja Presvete Bogorodice snagu molitvi doživi na poseban način.

Kruna hodočašća je prisustvo Svetoj liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice. Ovaj duhovni dar neprocenjive vrednosti imaće priliku da ponesu i vernici koji sa "Dobročinstvom", pokloničkom agencijom Srpske pravoslavne crkve krenu na hodočašće za Mitrovdan. Tokom pokloničkog putovanja u Svetu zemlju od 6. do 13. novembra 2023. godine hodočasnici će se pokloniti brojnim svetinjama i imati priliku da prisustvuju Svetoj liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, poklone se njenom grobu i pomole ispred jedne od najpoštovanijih ikona Svete zemlje – Bogorodice Jerusalimske.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja