• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bili smo na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka: Kad čitavo selo zamiriše na čuveni specijalitet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, uz takmičarski duh na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja se održava devetu godinu zaredom, najvažnije je dobro druženje, naravno uz dobru hranu i dobru muziku

  • 4

Čitavo jedno selo u srcu Srbije juče je mirisalo na gulaš. U jutarnjim satima potpaljene su vatre, postavljeni kotlići, a ekipe, njih 34 iz svih delova Srbije ali i regiona stigle su na još jednu Gulašijadu u Prijevoru. Svako je sa sobom poveo glavnog kuvara i pomoćnog radnika, a osim mesa i povrća, neizostavni za ovaj specijalitet svakako su i posebni začini. Dva ista gulaša nije bilo, ali nijedan od majstora svoju tajnu nije želeo da otkrije.

- Red mesa, red luka, red paprike i onda naravno i posebna tehnika za spremanje koju ne možemo da otkrijemo jer planiramo osvajati još prvih mesta. Nismo očekivali pobedu među ovoliko ekipa koje su stvarno bile jako dobre i kvalitetne, ali svakako smo oduševljeni. Skuvali smo pun kazan, tako da će ovog pbedničkog gulaša biti dovoljno za sve, kažu uz osmeh za Telegraf.rs članovi pobedniče ekipe Podgorka iz Osečine.

Goveđi, svinjski ili teleći gulaš na ovoj manifestaciji nije toliko važno, bitno je samo da bude dobro spremljen, ukusan i mirisan. Prethodnih godina kuvalo se čak i meso od kengura, a ove godine osim standardnog mesa od domaćih životinja bilo je dosta onih koji su spremali čuveni gulaš od divljači. Prazni tanjiri nakon degustcije, jasno su pokazali da su ti specijaliteti bili - prste da poližeš. Mnogo dobrih kuvara, stručni žiri i ove godine stavio je pred težak zadatak.

- Prvo se gleda izgled jela, kako to sve izgleda u tanjiru. Zatim omašćenost, gustina gulaša, kuvanost, i tek na kraju proveravaju se miris i ukus. Ako se ovi prvi parametri ne ispunjavaju, onda nema potrebe ni da probamo jelo. Nije lako biti najbolji na kulinarskom takmičenju poput ovog, jer zaista svi se trude da upravo njihov gulaš osvoji zlatnu medalju - izjavio je Milomir Simić član stručnog žirija.

Ipak, uz takmičarski duh na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja se održava devetu godinu zaredom, najvažnije je dobro druženje, naravno uz dobru hranu i dobru muziku. Ovogodišnju Gulašijadu obeležio je i jedan dirljiv susret dva druga iz vojske nakon čitavih 35 godina.

Puni entuzijazma i vere i sebe u čačansko selo Prijevor stigli su Vojvođani da pokažu kako se to pravi čuveni vojvođanski gulaš, ali ipak pobeda nije otišla u njihove ruke. Veliku pažnju privukla je i ekipa Đoka iz Belegiša čuvenih po svojoj Đokijadi, a kod njih osim gulaša mogao se probati autentični specijalitet tamošnjeg kraja - štrudla sa makom.

Prvu ovogodišnju veću manifestaciju spremno su dočekale i šatradžije koje od ranog jutra imaju pune ruke posla. Jedan od njih je i Mića Mrak poznat po svojoj izjavi "sitna para veseli čoveka". One koje su se najeli dobrog gulaša upravo ispod šatri zabavljaće do kasno u noć Era Ojdanić, Tunja bend i orkestar Biljane Pavković.

Da biste osetili atmosferu ove jedinstvene gastronomske manifestacije, pogledajte video na početku teksta.  

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 16. Švarglijada u Lokvama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sacha

    28. maj 2023. | 14:31

    Kao i obično, javljate kada se već nešto desi a ne da će se desiti. Zakasnela promocija. A niko je se neće setiti sledeće godine .

    Podelite komentar

  • A. P

    28. maj 2023. | 13:25

    Za gulas od pantiveka, znase kako se sprema i od cega. Tu nema tajne.

    Podelite komentar

  • A. P

    28. maj 2023. | 14:35

    Ali kengur pripada Australiji, toje njihovo nacijonalno jelo.

    Podelite komentar