• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Istanbulu ima mnogo toga zanimljivog, pa čak i Muzej igračaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na četiri sprata zdanja, koje je u vlasništvu porodice vlasnika, izloženo je četiri hiljade igračaka

  • 0

Jedinstven u Turskoj, ali i u svetu, Muzej igračaka u Istanbulu predstavlja svojevrsno putovanje posetilaca u detinjstvo, što je i krilatica ovog neobičnog muzeja.

Na dan 23. aprila 2005. godine, kada se u zemlji obeležava i Dan deteta, Sunaj Akin, turski pesnik i pisac, u porodičnoj vili u Istanbulu otvorio je Muzej igračaka. Bio je to prvi i jedini privatni muzej igračaka u zemlji, navedeno je na zvaničnom sajtu.

U bogatoj kolekciji se danas nalazi sedam hiljada antičkih igračaka iz različitih zemalja, koje je dugi niz godina Akin kupovao od kolekcionara i antikvara.

Na četiri sprata zdanja, koje je u vlasništvu porodice vlasnika, izloženo je četiri hiljade igračaka.

Lutka napravljena u Americi oko 1820. godine, najstarija violina nastala u Francuskoj 1817., igračke iz Nemačke izrađene od lima, porcelanske lutke - samo su neki od predmeta iz bogate zbirke Muzeja igračaka u Istanbulu.

Posebno je zanimljivo uređenje unutrašnjosti ovog neobičnog i jedinstvenog muzeja, budući da svaka prostorija predstavlja scenografiju za sebe.

Vremenom je Turska postala bogatija za još sličnih muzeja, po uzoru na ovaj, pa se muzeji igračaka mogu videti i u drugim gradovima zemlje.

A da bi najmađi posetioci ovog muzeja uživali u potpunosti, u Muzeju igračaka se organizuju i različite zabavne aktivnosti, prilagođene deci različitog uzrasta. Dani čitanja knjiga, fotografske i kreativne radionice, ali i pozorišne predstave i umetnički seminari, neke su od aktivnosti su koje su na raspolaganju najmlađim posetiocima ovog muzeja.

Muzej igračaka u Istanbulu otvoren je za posete svim radnim danima, osim ponedeljkom, u periodu od 10 do 18 časova po lokalnom vremenu, dok je vikendom otvoren od 10 do 18:30 sati.

Cena ulaznice je 250 turskih lira, što je oko 10 evra. Ulaznicu ne plaćaju deca do tri godine i osobe sa invaliditetom, kao i druge kategorije posetilaca, poput turističkih vodiča sa licencom i novinara, recimo. Za učešće u radionicama i drugim aktivnostima muzeja, potrebno je prethodno izvršiti rezervaciju putem telefona, navedenog na zvaničnom sajtu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dekorativno pile za Vaskrs: Napravite sami sa decom igračke od vunice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja