• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpuno drugačija od obližnjeg Istanbula, ova ostrva čuvaju autentični duh

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od devet ostrva, koja čine arhipelag, četiri su najatraktivnija u turističkom smislu

  • 0
Krstarenje Bosforom, Istanbul, Turska Foto: Pixabay/sulox32

Iako u Gradu na Bosforu postoji nebrojeno atrakcija, Prinčevska ostrva se među njima izdvajaju. Do ovog arhipelaga smeštenog u Mramormom moru saobraćaju redovne brodske linije iz Istanbula.

Razlog za takav naziv duguju jednom istorijskom periodu. Naime, u vreme vladavine Vizantije ostrva su korišćena kako bi na njih bili prognani pripadnici aristokratije, koji su načinili nešto, za ono vreme sramotno. A budući da su tada na Prinčevskim ostrvima postojali brojni manastiri, to su oni u njih i bili slati, kao u neki vid progonstva.

Danas, međutim, ova ostrva predstavljaju jednu turistima dobro poznatu atrakcija nekadašnjeg Carigrada.

Kao da je vreme stalo

Ako izuzmemo izuzetno bogatu i dugu istoriju Prinčevskih ostrva, koja je lako uočljiva na svakom korakum, posebno je atraktivna činjenica da su na ostrvima ovog arhipelaga zabranjeni automobili i vozila generalno, ističe „Tooistanbul“.

Prinčevska ostrva, Istanbul Foto: Pixabay/bpolat

Jednostavno, ako želite da se prošetate po nekom od Prinčevskih ostrva, moraćete da idete ili pešice ili da koristite konjsku zapregu, koja je turistima na raspolaganju ili da u turu po ostrvu krenete biciklom. I za koju god opciju da se odlučite, sigurno ćete uživati.

Od devet ostrva, koja čine arhipelag, četiri su najatraktivnija u turističkom smislu.

Veliko ostrvo ili Buiukada

Poznato po dva brda, sa kojih se pruža nestvarno lep pogled prema Gradu na Bosforu, Veliko ostrvo je znano i po grčkom pravoslavnom manastiru posvećenom svetom Georgiju, ali i po odlično očuvanoj staroj arhitekturi.

Prinčevska ostrva, Istanbul Foto: Pixabay/2427999

Na jednom od brda Buiukade nalazi se i zdanje u kome je postojalo grčko sirotište, iako je primarno bilo zamišljeno kao hotel. Međutim, tadašnji sultan je odbio ideju da tu bude hotel, odnosno kazino, pa je i zdanju bila promenjena namena.

Heibeliada

Po površini drugo ostrvo arhipelaga Prinčevskih ostrva, dobro je znano po prirodnim lepotama. I na njemu se može videti dobro očuvana nekadašnja arhitektura, a na samom vrhu ovog ostrva smešten je i grčki pravoslavni manastir. Tokom istorije na ostrvu Heibeliada postojao je i Halki institut za pravoslavnu teologiju, u kome su se školovali pravoslavni bogoslovi.

Prinčevska ostrva, Istanbul Foto: Pixabay/vedatzorluer

Burgazi ili Antigoni

Primarno naseljeno grčkim stanovništvom, ovo ostrvo poznato je po tvrđavi Burgaz, koju su lokalni stanovnici nazivali Antigoni, po ocu Dimitrija Prvog, Antigonu, koji ju je podigao. Ostrvo Burgazi je po površini na trećem mestu u arhipelagu.

Prinčevska ostrva, Istanbul Foto: Pixabay/elenacamerawoman

Famous

Iako je je pitanju najmanje među četiri glavna ostrva ovog arhipelaga, Famous nije ništa manje zanimljivo. Mada ga odlikuje odsustvo bujne vegetacije, karakteristične za ostala Prinčevska ostrva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Turci postavili neviđen tepih u centru Istanbula, stranci oduševljeni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja