Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U planu još jedno zaštićeno prirodno područje Srbije: Klisura reke Đetinje ostaće sačuvani biser

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj je da se ovo područje, jedinstveno po mnogo čemu, sačuva za generacije koje dolaze

  • 0
klisura reke Đetinje

Foto: RINA

Posle gotovo dve decenije Užičani su na pragu da donesu jednu od najvažnijih odluka, koja se odnosi na zaštitu područja klisure reke Đetinje.

Cilj je da se ovo područje, jedinstveno po mnogo čemu, sačuva za generacije koje dolaze, a Užičanima i turistima da ponude sadržaje koje će koristiti, bez bojazni da će to imati negativan uticaj na samu klisuru i njene specifičnosti.

- Posle svih zakonom predviđenih procedura, uz učešće stručnjaka, ali i građana i u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima i Zavodom za zaštitu prirode dobili smo dokument koji će zapravo biti najvažniji korak u procesu koji će uslediti, a o čemu će građani kao i do sada biti obaveštavani. Nema ni reči, kako to tvrde pojedini, da su bilo čime ugroženi interesi građana i zaštita prirode, a sve što je u Odluku o proglašenju predela izuzetnih odlika „Klisura Đetinje“ uvršteno, urađeno je u skladu sa mišljenjem resornih Ministarstava i Zavoda za zaštitu prirode - potvrđeno je za RINU u Odeljenju za zaštitu životne sredine Grada Užica.

Nakon dobijanja Saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine u skladu sa zakonskom procedurom, zaštitu ovog područja u skladu sa Sporazumom proglasiće Skupštine grada Užica i opštine Čajetina, nakon čega će uslediti donošenje važnih dokumenata, Plana upravljanja i godišnjih programa upravljanja, izrada Prostornog plana područja posebne namene, Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi, kao dokumenata kojima se upravlja zaštićenim područjem.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela - Gambori kraj Radaljskog jezera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja