• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Turisti upozoravaju na "dragonfish" u Grčkoj: Bilo je slučajeva u Nei Poriju i Asprovalti, ovo su iskustva

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada se zakopa u pesak obično mu se vide samo zrikave oči i prvo leđno peraje nalik bodlji. Ova vrsta riba na taj način najčešće lovi svoj plen, tako što iskoči iz peska i iznenadno ga ulovi

  • 3
Grčka plaža Asian arowana dragon fish dragonfish riba zmaj Foto-kolaž: Shutterstock

U sezoni godišnjih odmora uvek se upozorava na dve važne stvari - na ponašanje i bezbednost u vodi i na plaži. To podrazumeva smanjenje rizika od davljenja, pa ne bi trebalo da plivate predaleko od obale i da se udaljavate od grupe. Kada ste na plaži vodite računa koliko sebe i decu izlažete direktnom suncu i da li ste pravilno i redovno naneli zaštitu.

Međutim, koliko god želeli da budete bezbrižni na odmoru, postoji još stvari kojih se morate paziti, ali koje nisu nešto što u svakom trenutku možete da predupredite. Radi se o bezbednosti od stajanja na ježa, što je najučestalije, a odmah za tim idu i ujedi meduze.

Ali i ove godine po grupama gde turisti razmenjuju iskustva i savete sa letovanja, upozoravaju na "dragonfish".

Zmaj-riba ili morski pauk je opasna otrovna  riba koja stanuje na većim dubinama mora, ali se sve češće pojavljuje i u plićaku. Njen ubod stvara neprijatnost i bol koja se ne može opisati, kako svedoči turista koji je za Telegraf detaljno opisao svoje iskustvo.

Morski pauk voli da se zakopava u pesak, zanimljivo je da mu je za to potrebno samo nekoliko sekundi. Kada se zakopa u pesak obično mu se vide samo zrikave oči i prvo leđno peraje nalik bodlji. Ova vrsta riba na taj način najčešće lovi svoj plen, tako što iskoči iz peska i iznenadno ga ulovi.

Dragonfish, Dragon fish, riba zmaj Foto: Andrey Nekrasov / Zuma Press / Profimedia

Oni koji su doživeli ubod, kao prvim simptom navode jaku nepodnošljivu bol. Mogu se javiti i opšti simptomi u vidu pojačanog znojenja, slabosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja. Prilikom uboda na bodlje, otrov na čoveka deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, zatim dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože.

To dokazuju i svedočenja iz "Fejsbuk" grupe Grčka Info. Turisti prepričavaju svoje iskustva kao i detaljnu proceduru saniranja uboda.

- Moram da skrenem pažnju da je prilikom takve situacije OBAVEZNO javljanje u ambulantu i primanje protivotrova, jer nije nimalo naivna situacija. Moj sin je takođe nagazio na dragonfish u Nei Poriju. Bol je nesnosan i vremenom se pojačava. Nas su preko reda uveli u ambulantu kada smo rekli da je nagazio na nešto u plićaku i odmah mu je dat protivotrov i to na mestu uboda. I tek onda se noga stavlja u toplu vodu da bi se protivotrov lakše proširio telom. Inače, kada se primi protivotrov, bol takoreći, momentalno prestaje. Ta riba izlazi na površinu posle 20h i nalazi se u plićaku. Do tada je zakopana u pesak - detaljno je upozorila jedna mama.

- Imali smo iskustva sa ovom ribom u Paraliji. Protivotrov je krema koja se zove "Betacort" i ima je samo u grčkim apotekama, kod nas ne postoji paralela te kreme. Maže se direktno na mesto uboda tako da otok i bol vrlo brzo nestanu. Prva pomoć je vreo upaljač isto na mesto uboda. Otok se vrlo brzo širi i izgleda strašno - savetovao je član grupe.

Najviše su zabrinuti za decu jer se radi o bolu neopisivog intenziteta koji ni odrasli ne mogu da podnesu.

- Ja sam bila svedok u Olimpik biču da je dečak nagazio na tu ribu, odmah je u ambulanti primio protivotrov, dete je celu nedelju presedeo na terasi.

- Mi smo se sad prvi put susreli sa tim pre 10 dana u Asprovalti kada je mog sina od 12 godina nešto ubolo u prst na ruci, međutim on je pokazivao mali prst, a ubod je bio na drugom prstu, on je toliko plakao da smo odmah otišli u najbližu ambulantu i doktor je znao šta je u pitanju i odmah mu dao injekciju u prst, istisnuo tamnu krv iz prsta i rekao da drži prst u toploj vodi. Rekao je da je na mestu uboda bol nepodnošljiva - daje savet još jedna zabrinuta mama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčka recepcionerka za Telegraf o srpskim turistima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sju

    16. jul 2023. | 15:32

    U Turskoj u Kusedasiju,u hotelu u kom sam boravila,jednu zenu i jednog muskarca je ubola riba.Turski lekari odma daju injekciju(protiv otrov)i infuziju kroz koju pacijentima daju jos neke lekove protiv uboda.Botno je odma iscediti otrov koji je braonkaste boje.

    Podelite komentar

  • Sale

    18. jul 2023. | 00:58

    Volim da ronim sa maskom i pošto idem sa decom pregledam celu plažu koliko mogu baš zbog ovih naslova. Ove godine u N Kalikratiji na Sahara plazi shvatio sam da su manji primerci maltene svuda ako mrdnes 10 metara od obale, a boga mi ima i velikih od po 20 30 cm ali retko. E sad, plaža je umela biti prepuna i posto je dosta plitko svi hodaju, ali nisam primetio da je neko vristao. Zakljucujem da ih nije lako nagaziti, sli bez obzira, deci sam skrenuo pažnju (pa i ženi hehe). Svakako neposredno uz obalu ih nije bilo, a tu se fdeca najcesce brckaju.

    Podelite komentar

  • Gedza

    17. jul 2023. | 08:30

    Cvikam samo od ajkulu,o ovu ribce ce se pretekne.

    Podelite komentar