• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas jedan od najpoznatijih gradova Francuske rivijere osnovali su drevni Grci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spoj duge i bogate istorije sa svim čarima savremenog doba čine Nicu tako posebnom. Zato i ne čudi što se neretko karakteriše kao dragulj čitave Francuske rivijere

  • 0
Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/charlottees

Pored Grada ljubavi ili Grada svetlosti, kako mnogi nazivaju Pariz, Nica je druga destinacija u Francuskoj po popularnosti, kada je u pitanju turizam.

Spoj duge i bogate istorije sa svim čarima savremenog doba čine Nicu tako posebnom. Zato i ne čudi što se neretko karakteriše kao dragulj čitave Francuske rivijere.

Smatra da su grad osnovali stari Grci oko 350. godine pre naše ere. Naziv se vezuje za ime starogrčke boginje pobede, Nike, navodi „Nice-tourism“. Period srednjeg veka obeležen je sukobom francuskih i italijanskih osvajača nad teritorijom ovog izvorno helenskog grada, da bi 1860. godine i zvanično Nica pripala Francuskoj.

Stari grad

Uske kaldrmisane ulice i dobro očuvana arhitektura upotpunjeni su i pijacom na otvorenom. Sve to čini autentični duh ovog provansalskog grada.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/18427938

Izuzev katedrale, na području Starog grada nalazi se i neoklasična građevina, Palata de la Prefectura, koja privlači pažnju posetilaca. Za njom ne zaostaje ni nekadašnja palata kraljeva koji su vladali Sardinojom, Le Palais des Rois Sardes, ističe „Planetware“.

Mnoge građevine u starom gradskom jezgru su dobro očuvane i posetiocima nude uvid u karakteristični provansalski barokni stil.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/prosag-media

Šetnja uz plažu

Nekada samo omanja staza namenjena pešacima, čuvena promenada u Nici danas je pravi raj ne samo za pešake, već i za bicikliste, mada na njoj postoji i deo namenjen drumskom saobraćaju.

Interesantno je pomenuti da je 1820. godine, izdvajajući lična finansijska sredstva, velečasni Lusi Vej, po poreklu Englez, izgradio ovu stazu, koja je danas jedna od atrakcija Nice. Engleska promenada (fr. Promenade des Anglais) je 1931. godine dodatno poboljšana, a danas se mahom koriste podzemni tuneli za drumski saobraćaj, kako bi ljudi mogli da uživaju u šetnji ili vožnji bicikle duž obale.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/12019

Duž ove staze mogu se videti i brojne građevine, koje oslikavaju bogatu i dugu istoriju grada.

Muzej Matisa

Iako se Nica može pohvaliti i mnogim drugim muzejima, jedan od najpoznatijih, sasvim sigurno je Muzej Matisa. Smešten u nekadašnjoj ženovljanskoj vili, ovaj muzej je posebno atraktivan za poštovaoce čuvenog slikara.

Nica, Azurna obala, Francuska Foto: Pixabay/danidavire

U okviru stalne izložbene postavke ovog muzeja osim 31 slike nalazi se i 57 skulptura, što su gotovo sve skulpture koje je ovaj umetnik ikada izradio. Uz to, deo stalne postavke su i brojne Matisove skice, što pruža sjajan uvid u njegovo delo.

Izuzev stalne postavke, Muzej Matisa je domaćin i značajnim kulturnim događajima i izložbama, ali ono što posebno oduševljava posetioce jeste okruženje u kome se ova kulturna institucija nalazi, budući da se oko muzeja mogu videti i lepo uređeni vrtovi i maslinjak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prelepi Pariz u zlatnim jesenjim bojama: "Prošetajte ulicama" i osetite atmosferu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja