• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U gradu na obalama Nišave rođen je i jedan rimski imperator

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako istorija Niša nije bila laka, slobodno se može reći da je grad nakon brojnih razaranja uspeo da preraste u najznačajniji grad tog dela naše zemlje

  • 0
Grad Niš panorama Foto: Shutterstock

Treći grad po veličini u našoj zemlji leži na obalama reke Nišave i važi za centar čitavog Nišavskog okruga.

Brojni arheološki ostaci pronađeni na teritoriji Niša dokaz su da je to područje bilo naseljeno od davnina. Često se jedan događaj izdvaja u bogatoj istoriji Niša. Naime, na području antičkog Naisa rođen je Konstantin, potonji rimski car Konstantin Veliki, koji će, pored ostalog osnovati Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Iako istorija Niša nije bila laka, slobodno se može reći da je grad nakon brojnih razaranja uspeo da preraste u najznačajniji grad tog dela naše zemlje.

Niška tvrđava kao simbol grada

I mada u Nišu i okolini postoji veći broj atraktivnih lokacija, nekako se Niška tvrđava među njima izdvaja. Smeštena uz reku Nišavu, u blizini centra grada, ova tvrđava je od 1979. godine okarakterisana kao kulturno dobro od velikoh značaja, navodi „Turizamusrbiji“.

Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Budući da je prvobitna tvrđava izgrađena još u antičko doba, a da su turski osvajači podigli današnju tvrđavu na njenim temeljima, to je i sasvim jasno zbog čega je Niška tvrđava riznica nasleđa grada.

Danas je ova tvrđava ne samo turistička atrakcija Niša, već i domaćin mnogim kulturno-zabavnim događajima.

Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Jedinstveni spomenik srpskog stradanja

Iako je u pitanju jedinstveni spomenik, Ćele kula se smatra i jednim od najsurovijih spomenika.

Tokom bitke na Čegru, brdu udaljenom oko pet kilometara od grada, za vreme trajanja Velikog rata stradalo je gotovo deset hiljada Turaka. Iz želje da se osveti hrabrim srpskim vojnicima, Huršid paša naređuje da se osakate tela stradalih Srba i to tako što će im biti odsečene glave, a zatim sa njihovih lobanja odrana koža. Zatim je naložio da se lobanje napune slamom i pošalju tadašnjem sultanu u Konstantinopolj, odnosno Carigrad.

Ćele Kula Foto: Wikimedia/ Kulmalukko at wts wikivoyage

Ali tu nije bio kraj surovosti turskog paše...

Drugi deo naredbe odnosio se na gradnju Ćele kule, zdanja u koje su uzidane lobanje sprskih ratnika. Iako ih je uzidano nešto manje od hiljadu, odnosno 952, kako navodi pomenuti sajt, mnoge od njih su ipak kradomice izvađene iz kule i sahranjene.

U Ćele kuli danas se može videti 581 lobanju. Jedna od njih, koja je izdvojena je, prema pretpostavkama, pripadala Stevanu Sinđeliću, srpskom junaku i vojskovođi.

NIS BOJ NA CEGRU OBELEZAVANJE Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ostale atrakcije Niša

Spomenik na Čegru, brdu udaljenom oko pet kilometara od grada, kao i ostaci nekadašnjeg logora „Crveni krst“, ali i Memorijalni park „Bubanj“ neki su od lokaliteta na području Niša koji svedoče o bogatoj istoriji grada.

Medijana Niš Foto: Nikola Anđić

U istočnom delu grada nalazi se i arheološki lokalitet Medijana, koji se smatra jednim od najbolje očuvanih lokaliteta u našoj zemlji.

Na oko deset kilometara od Niša nalazi se i Niška banja, dok je Oblačinsko jezero udaljeno oko 20 kilometara od grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja