• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Interesantna sam po sebi, ova srpska planina je poznata i po okolnim znamenitostima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 365 dana godišnje, na Zlataru sunčano čak 265 dana

  • 0
365 dana kroz Srbiju Zlatar planina - Nova Varoš Foto: Ivan Strahinić

Tokovi čak četiri reke okružuju planinu u jugozapadnom delu Srbije, koja još uvek uspeva, koliko-toliko da očuva svoju autentičnost.

I mada je Zlatar sve češće prepoznat kao destinacija idealna za uživanje u miru i odmoru, ali i svežem vazduhu, čini se da turizam na njega nema tako negativan uticaj.

Planina čiji se najviši vrh - Golo brdo nalazi na nadmorskoj visini od 1.627 metara, može se pohvaliti i gotovo idealnim klimatskim karakteristikama. U prilog tome govori i podatak, koji navodi “Zlatarinfo”, da je od 365 dana godišnje, na Zlataru sunčano čak 265 dana.

Zlatar planina foto: RINA

Blizina kanjona reke Uvac i istoimenog rezervata prirode, ali i tokovi reka Lim, Mileševka, Bistrica i Uvac, te gotovo idealne klimatske karakteristike i čist vazduh, čine ovu planinu tako posebnom.

Lečenje i uživanje

Ne samo da na Zlataru postoji Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kradiovaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska, već je posetiocima na raspolaganju i ski-centar. Doduše skromniji nego na nekim drugim planinama, ali sa ski-stazom dužine od 800 metara i ski-liftom, sasvim dovoljan za rekreativno bavljenje ovom aktivnošću i, naravno uživanje u lepotama Zlatara tokom zime.

Sem toga, Zlatar se može pohvaliti i predelima gotovo netaknute prirode, ali i mestima odličnim za ljubitelje lova i ribolova.

Okolina Zlatara

Iako je i planina posebna sama po sebi, te može mnogo toga da ponudi poseticima tokom cele godine, okolina Zlatara je tek posebna priča.

Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko jezero, koji se nalaze na toku reke Lim, idealan su izbor za uživanje tokom letnjih meseci, dok blizina Prirodnog rezervata Uvac i istoimena reka, čine ovu planinu atraktivnom tokom cele godine.

Specijalni rezervat prirode Uvac Foto: ivan Strahinić

Svakako ne treba zaboraviti ni srpske srenjovekovne manastire, koji se u okolini ove planine nalaze. Manastir Mileševa, izgrađen tokom 13. veka se posebno izdvaja među njima, mada ne treba zaboraviti ni manastire Banja i Davidovaca, koji su izgrađeni čitav vek ranije.

Prijepolje, manastir Mileševa Foto: RINA

A kakva bi to planina bila kad posetiocima ne bi mogla da ponudi mnoge đakonije i domaće specijalitete, koji će upotpuniti doživljaj?

Da li ste imali prilike da probate zlatarski sir ili domaću pitu od heljde, koju prave meštanke?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepota i tuga u isto vreme od koje zasataje dah: Nezapamćeno nizak vodostaj na Zlatarskom jezeru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja