• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzetni vrhovi ovog dela Karpata umnogome podsećaju na Alpe: Sve lepote Visoke Tatre

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši deo Karpatskih planina su Tatre, koje se nalaze na samoj granici između teritorija Slovačke i Poljske

  • 0
Visoke Tatre, Slovačka, Karpati Foto: Pixabay/goosyphoto

Na severu Slovačke, oko 350 kilometara udaljen od Bratislave, nalazi se Visoke Tatre, grad koji je naziv dobio po istoimenim planinama u blizini.

Interesantno je pomenuti da su Visoke Tatre proglašene zvanično gradom tek 1990. godine, a kako navodi „Vikipedija“, za nastanak ovog grada zaslužno je nekoliko naselja, koja su postojala na tom području, budući da je grad nastao nakon njihovog spajanja.

Najviši deo Karpatskih planina su Tatre, koje se nalaze na samoj granici između teritorija Slovačke i Poljske. Upravo je ovaj planinski venac i proslavio istoimeni grad, budući da se na Tatrama nalaze poznati slovački ski centri.

Visoke Tatre, Slovačka, Karpati Foto: Pixabay/dedodj

Koliko je celokupno područje interesantno jasno pokazuje podatak da su od 1993. godine dva nacionalna parka koja se tu nalaze, uvrštena na UNESCO Listu zaštićenog područja biosfere. U pitanju su TANAP, odnosno Slovački Tatranski narodni park, koji je osnovan 1949. godine i park istog naziva, ali koji se prostire na teritoriji susedne Poljske i osnovan je pet godina kasnije, navodi "Vikipedija".

Aplski predeo na Karpatima

Visoke Tatre deo su planinskog masiva Istočnih Tatri, a postoje i Zapadne. U okviru Istočnih se, osim Visokih Tatri nalaze i Beljanske Tatre.

Ono što je posebno zanimljivo pomenuti jeste da se na području Visokih Tatri čak 24 planinska vrha nalaze na nadmorskoj visini višoj od 2.500 metara, što celokupan predeo čini nalik Alpima. Inače, zvanično najviši vrh, i to ne samo Tatri, već i čitavog Karpatskog masiva je Gerlahovski Štit, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.655 metara.

Uživanje u prirodi i zanimljivim aktivnostima

Iako mnogi turisti posećuju ovaj region najpre u toku zime i to mahom zbog uživanja u skijanju i zimskim sportovima, Visoke Tatre mogu mnogo toga da ponude i tokom ostatka godine.

Visoke Tatre, Slovačka, Karpati Foto: Pixabay/vikino

Oko šest stotina kilometara pažljivo obeleženih staza za pešačenje nalazi se na području Visokih Tatri, navodi „Regiontatry“, a brojni vidikovci posetiocima jednostavno oduzimaju dah.

Visoke Tatre, Slovačka, Karpati Foto: Pixabay/vikino

Sem toga, zahvaljujući povoljnim klimatskim karakteristikama, čitavo područje poznato je i kao vazdušna banja. Tim pre što se posetiocima nudi mogućnost i da uživaju u ponudama velnes centara koji se nalaze na području Visokih Tatri.

Visoke Tatre, Slovačka, Karpati Foto: Pixabay/vikino

Muzeji u Visokim Tatrama

Za one koji nisu ljubitelji skijanja ili nekih drugih aktivnosti u prirodi, Visoke Tatre takođe mogu da budu interesantne.

U ovom regionu postoje i brojni muzeji, sa vrlo zanimljivim postavkama. Među njima se posebno izdvajaju Muzej kočija Pavla Balaža i Muzej skijanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavrteće vam se i od pogleda na njih: Ove stepenice su visoke skoro 90 metara i vode na krov sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja