• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Top 10 najboljih destinacija na području Slovačke

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema „Turopia“, ovo je 10 najboljih lokacija za posetu u Slovačkoj

  • 0
Košice, Slovačka Foto: Pixabay/IovanPaul24

Zemlja koja se nalazi u samom središtu Evrope odlična je destinacija, što zbog zadivljujućih pejzaža i zanimljivih gradova, što zbog brojnih istorijskih znamenitosti, kojima Slovačka obiluje.

Iako u ovoj evropskoj zemlji postoje lokacije koje su, u turističkom smislu zanimljivije i samim tim posećenije, Slovačka, bez ikakve sumnje ima mnoštvo vrlo atraktivnih lokacija koje vredi istražiti.

Prema „Turopia“, ovo je 10 najboljih lokacija za posetu u Slovačkoj.

1. Bratislava

Na reci Dunav leži glavni grad Slovačke, koji je poznat i po očuvanom gradskom jezgru i po građevinama iz perioda komunističke vladavine, ali i onim modernim. Sve to čini Bratislavu tako specifičnom.

Bratislava, Slovačka Foto: Pixabay/wami82

Ujedno je u pitanju i najveći grad u celoj zemlji, koji posetioce oduševljava svojom autentičnošću. Zamak koji se nalazi na brdu iznad starog gradskog jezgra jedno je od obeležja ovog grada, u kome se osim građevina iz srednjovekovnog perioda, mogu videti i zdanja iz perioda gotike i baroka.

2. Visoke Tatre

Slobodno se može reći da su Visoke Tatre, budući najviše planine u zemlji, postale i svojevrstan simbol Slovačke.

Iako je ova planina zbog skijanja posebno atraktivna tokom zime, posetiocima su na raspolaganju i biciklističke staze i staze za pešačenje, te jednostavno uživanje u fascinantnim pejzažima kojima Visoke Tatre obiluju.

3. Banska Štjavnjica

Zahvaljujući bogatim naslagama minerala koje su otkrivene u okolini ovog nekada rudarskog grada, Banska Štjavnjica je grad koji važi za izuzetno zanimljiv i to najpre zbog mnogih znamenitosti, kako kulturnih, tako i istorijskih.

Izuzev starog gradskog jezrga, posebnu atrakciju predstavlja Muzej rudarstva na otvorenom, kao i dva zamka.

4. Spiški zamak

Iako su određeni delovi nekada velelepnog zamka uništeni, on i dalje dominira celim područjem koje nadvisuje.

Ne treba zaboraviti ni to da je u pitanju ne najveći, ali definitivno jedan od najvećih zamkova na evropskom tlu. Ujedno važi i za jednu od najpopularnijih i najposećenijih atrakcija u celoj zemlji.

5. Levoča

U regionu u kome se nalaze Spiški zamak i Visoke Tatre, smešten je i grad Levoča. I mada je i on interesantan sam po sebi i to najpre zbog očuvanog gradskog jezrga i zanimljive arhitekture, okolina Levoče takođe privlači pažnju posetilaca.

Levoča, Slovačka Foto: Pixabay/SLPix

6. Košice

Odmah posle Bratislave, po veličini, nalazi se grad Košice, koji je takođe poznat po dorbo očuvanom starom jezgru, koje i privlači pažnju najvećeg broja turista.

Katedrala izgrađena tokom 14. veka i mnoge palate, ali i crkve, neke su od atrakcija ovog slovačkog grada.

7. Nacionalni park Slovački raj

Fantastični predeli, oličeni kako u dolinama reka i njihovim tokovima, tako i u kanjonima, čine ovaj nacionalni park u Slovačkoj posebnim.

I mada se smatra naročito izazovnim, pešačenje kroz klisuru koja nosi naziv Suha Bela, važi za jednu od najzaninimljivijih aktivnosti u ovom nacionalnom parku, dok je jedna od najpoznatijih atrakcija Dobsinska ledena pećina.

Bardjejov, Slovačka Foto: Pixabay/kepass

8. Bardjejov

Srednjovekovni grad koji je prilično dobro očuvan nalazi se u jugoistočnom delu Slovačke. Okružen je planima Beskid, a u njegovoj okolini su tokom 14. i 15. veka bila podignuta utvrđenja čiji ostaci i danas svedoče o bogatoj i dugoj istoriji grada.

Izuzev zdanja Gradske kuće i Crkve Svetog Egidija, u ovom slovačkom gradu postoji i stara jevrejska bogomolja, ali i nevelika jevrejska četvrt, koje svedoče o nekadašnjem gradu, u kome je živelo i vrlo uspešno jevrejsko stanovništvo.

Vlkolinec, Slovačka Foto: Pixabay/Walkerssk

9. Vlkolinec

Smatra se da je Vlkolinec jedino autentično slovačko selo i jedino takvog tipa na području Srednje Evrope. Uz brvnare građene tradicionalnim stilom, ovo selo posebno privlači pažnju zbog pozicije koju zauzima, jer je smešteno u središtu polja i brda obraslih šumskim rastinjem. I baš zato je šetnja jedna od najpopularnijih aktivnosti prilikom posete Vlkolinecu, jer garantuje uživanje u šetnji fantastičnim predelima.

10. Dvorac Orava

Impresivno je tek jedan od termina kojim se može opisati dvorac Orava, koji nadvisuje istoimenu reku. Izgrađen tokom 13. veka, važi za jedan od, svakako najlepših zamkova u celoj zemlji i posebno je zanimljiv po tome što je svaka nova generacija, koja je obitavala u njemu, jednostavno dodavala po neki deo. Zato se u dvorcu Orava mogu uočiti i delovi koji imaju romaničke, ali i gotičke elemente, te oni na kojima su uočljivi renesansni elementi.

U muzeju ovog zamkla mogu se videti vrlo zanimljiva dokumenta i artefakti, koji svedoče o njegovog dugoj i bogatoj, a iznad svega, zanimljivoj istoriji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja