• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Treća po veličini islamska bogomolja tri puta je upisana u Ginisovu knjigu rekorda

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

O kakvom zdanju je reč jasno pokazuje i činjenica da je Velika džamija šeika Zajeda u Abu Dabiju čak tri puta upisana u Ginisovu knjigu rekorda

  • 0
Velika džamija šeika Zajeda, Abu Dabi Foto: Pixabay/faizbaig

Sa površinom od 22.412 kvadratnih metara, Velika džamija šeika Zajeda u Abu Dabiju, treća je islamska bogomolja na celom svetu, koja beleži višemilionske posete na godišnjem nivou.

Ukupno 12 godina je trajala gradnja ovog velelepnog arhitektonskog zdanja, počev od 1996. godine. Troškovi koji su zvanično objavljeni iznose čak 545 miliona američkih dolara, ističe CNN.

Zahvaljujući tolikoj površini, ova džamija može da primi više od čak 40 hiljada vernika.

Ginisov rekord puta tri

O kakvom zdanju je reč jasno pokazuje i činjenica da je Velika džamija šeika Zajeda u Abu Dabiju čak tri puta upisana u Ginisovu knjigu rekorda.

Velika džamija šeika Zajeda, Abu Dabi Foto: Pixabay/hisalman

Ne samo da je kupola ove svetinje najveća takve vrste na celom svetu, nego je i luster koji se u njoj nalazi Ginisov rekorder. Zahvaljujući činjenici da se u njoj nalazi i ručno tkan tepih, koji je najveći takav tepih na celom svetu, upisana je još jednom u Ginisovu knjigu rekorda.

Izrađena od belog mermera, ova velelepna islamska bogomolja ima 82 kupole i 1.096 stubova koji se nalaze u njenom spoljašnjem delu, dok ih je u unutrašnjosti ukupno 96. Da sve bude još interesantnije, svi stubovi u unutrašnjosti ukrašeni su dragim kamenjem, a sve je to dopunjeno sa ukupno sedam lustera, koji su izrađeni od pozlaćenih Svarovski kristala.

Džamija prvog predsednika Emirata

Naziv ove džamije vezuje se za šeika po imenu Zajed bin Sultan Al Nahjanu, koji je bio i prvi predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njegova želja bila je da upravo u ovoj velelepnoj džamiji počiva, tako da je sahranjen 2014. godine u dvorištu ove islamske svetinje.

Velika džamija šeika Zajeda, Abu Dabi Foto: Pixabay/danor

Posebno je zanimljiv podatak da je čak tri hiljade umetnika i zanatlija iz mnogih država sveta radilo na ovom projektu, te da je u gradnji učestvovalo čak 38 međunarodnih kompanija.

Upravo zbog činjenice da je u pitanju, u najmanju ruku velelepno zdanje, Veliku džamiju šeika Zajeda u Abu Dabiju posećuju milioni turista godišnje, ali i mnoge poznate ličnosti iz celog sveta.

Posebno je atraktivno posetiti je izjutra, ali u periodu zalaska sunca, ali i tokom večeri, budući da je poznata i po fascinantnom osvetljenju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zaronite 20.000 milja pod morem u magični luksuz hotela: Podvodni tuneli sa pingvinima uz kaficu!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja