• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada glavna gradska džamija, jedina islamska bogomolja u Beogradu naziv je dobila po bajraku

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vreme kada je izgrađena Bajrakli džamija, što se zbilo oko 1575. godine, u Beogradu je postojalo mnogo više džamija

  • 0
Bajrakli dzamija Kurban bajram Foto: Tanjug/AP

U Gospodar Jevremovoj ulici u Beogradu, podno Studentskog parka i nedaleko od šetališne zone, nalazi se jedina islamska bogomolja u glavnom gradu Srbije, koja je i danas aktivna.

U vreme kada je izgrađena Bajrakli džamija, što se zbilo oko 1575. godine, postojalo je ih je u Beogradu mnogo više.

Čuveni putopisac toga doba, Evlija Čelebija, kako navodi „Vikipedija,“ zapisao je da su čak 273 džamije u to doba postojale na teritoriji Grada Beograda.

Pod zaštitu države je stavljena Bajrakli džamija sada već davne 1946. godine, budući da je verno reprezentovala versku arhitekturu i islamsku kulturu, da bi 1979. godine bila proglašena za kulturno dobro od velikog značaja i kao takva, svrstana u spomenike kulture pod zaštitom Republike Srbije.

Bajrakli džamija Foto: Mateja Beljan

Naziv duguje bajraku

Nekadašnja Čohadži džamija bila je zadužbina Hadži-Alije, koji je u to doba trgovao čojom, odnosno čohom, pa otuda i njen prvobitni naziv.

Nepunih dva veka kasnije, u doba vladavine Austrije ovim područjem, Bajrakli džamija nije funkcionisala kao islamska bogomolja, već kao katolička crkva. Upravo u to vreme su mnoge druge džamije na području današnjeg glavnog grada naše zemlje porušene.

Današnji naziv dobija u toku 18. veka i to sve zbog bajraka, koji je u to doba bio istican na ovoj svetinji, a kako bi na taj način bio označen početak molitve i to ne samo u Bajrakli džamiji, nego i generealno u svim džamijama.

Jedini primer islamske arhitekture u Beogradu

Koliko su mnogi srpski vladari poštovali sva beogradska zdanja jasno pokazuje i to što je, izuzev kneza Mihaila Obrenovića, na sebe uzeo obnovu Bajrakli džamije i kralj Aleksandar Obrenović.

Ostalo je zabeleženo da je knez Mihailo bio svestan važnosti postojanja bogomolje i za pripadnike islamske veroispovesti, te da je iz tog razloga od tadašnjeg ministra prosvete i crkvenih dela zatražio da od mnogobrojnih beorgadskih džamija pronađe jednu, koju će u tu svrhu i obnoviti.

Kasnije je i Opština grada Beograda preuzela na sebe obnovu Bajrakli džamije. Upravo zahvaljujući tome je 1935. godine doneta Uredba o zaštiti beogradskih starina, kojom prilikom je i ova džamija prvi put zvanično zaštićena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ponos Čečena: Džamije u Argunu i Šaliju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja