• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrijte blagodeti voda i povoljne klime u top 5 banja u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koju god banju u Srbiji posetili, nema sumnje da ćete pronaći sve što vam je potrebno

  • 2
Prolom banja Foto: Shutterstock

Među brojnim destinacijama kojima naša zemlja obiluje, banje se posebno izdvajaju. Što zbog lekovitih termominerlanih voda, što zbog klimatskih karakteristika i brojnih sadržaja koji su posetiocima na raspolaganju.

Koju god banju u Srbiji posetili, nema sumnje da ćete pronaći sve što vam je potrebno. Ipak, treba imati u vidu činjenicu da su neke od njih izuzetno dobro razvijene u turističkom smislu i praćene obiljem sadržaja i odličnih smeštajnih objekata, dok su pojedine još uvek nedovoljno razvijene, pa su i sadržaji, ali i objekti namenjeni smeštaju, prilično oskudni.

Mi smo ovom prilikom odbrali top pet banja u Srbiji za turiste različitih afiniteta i potreba.

1. Prolom banja

Izuzev po lekovitim vodama, banjsko lečilište u blizini Kuršumlije, koje nadvisuje planina Radan, važi i za vazdušnu banju.

Prolom Banja Prolom Banja / Foto: Wikimedia/Katarina Z

Mada je jedna od relativno „mladih“ banja u našoj zemlji, budući da kao banjsko lečilište funkcioniše tek nešto više od pet decenija, Prolom banja je bila poznata među ljudima tog kraja, a posebno sela po kome je i dobila naziv.

2. Sokobanja

Uz Vrnjačku banju, Sokobanja važi za jednu od najstarijih na području naše zemlje. Takođe je znana i kao vazdušna banja, zbog pogodnih klimatskih karakteristika koje preovlađuju na tom području.

Izuzev zbog blagotvornog dejstva vazduha i izvora termomineralne vode, ovu banju, koju okružuju planine Ozren i Rtanj, turisti rado posećuju i zbog brojnih atrakcija koje se u njenoj okolini nalaze.

3. Banja Koviljača

Nadomak grada Loznice, na mestu na kome je nekada postojao izvor sumporove vode, nalazi se Banja Koviljača, koja je poznata i kao Kraljevska banja, uzevši u obzir da su tokom minulih vekova mnogi vladari naše zemlje posećivali upravo ovu banju.

Banja Koviljača Foto: Dragan Bosnić

4, Vrnjačka banja

Jednostavno se ne mogu pominjati banjska lečilišta u našoj zemlji, a da se tu ne nađe i Vrnjačka banja, koja se smatra jednom od najstarijih u Srbiji.

Tokom njenog dugog razvoja, ova banja u blizini Trstenika i Kraljeva prošla je kroz različite faze, a danas se smatra jednom od najrazvijenijih u našoj zemlji, budući da turistima nudi obilje atraktivnih sadržaja i lokaliteta.

5. Ovčar banja

Još jedno lečilište koje su najverovatnije posećivali i Rimljani, kada su vladali ovim područjem, nalazi se u blizini grada Čačka. A ono što Ovčar banji daje posebnu vrednost jeste "Srpska Sveta gora", kompleks koji čini deset manastira nastalih tokom srednjeg veka, koji se nalaze u njenoj blizini.

Ovčar Banja, Srušeni most Foto: Nikola Tomić

Interesantan je podatak da uprkos tako dugoj istoriji, ova banja zvaničan status lečilišta tek nedavno stekla.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčki bloger i influenser pozdravio čitaoce i čitateljke portala Ona.rs iz Soko banje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vrnjcanin

    23. oktobar 2023. | 15:28

    Vrnjacka Banja je unistena gradjevinom, od 5 vode ostala je samo topla. Ne znam sta se postize ovolikom gradjevinom, sem pojedinaca koji se bogate, drugo jista.

    Podelite komentar