• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi takav avion sleteo je na Antarktik, na pistu okovanu snegom i ledom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedavno je avion kompanije “Norse Atlantic Airways” sleteo na pistu, na kojoj su uslovi mnogo drugačiji

  • 0

Širom sveta se mogu videti različite piste za sletanje i uzletanje aviona. Neke su na lošem glasu zbog dužine ili udara vetra sa boka, a ima i onih koje su poznate kao neravne, što sve i te kako otežava pilotima.

Ipak, postoji i jedna, posve neobična pista, budući da je prekrivena ledom.

Nedavno je avion kompanije “Norse Atlantic Airways” sleteo na pistu, na kojoj su uslovi mnogo drugačiji. Pista na Antarktiku duga je oko tri hiljade metara, a širine je 60 metara. Prerkivena je snegom i ledom.

Budući da je na Antarktiku trenutno leto, to je Boingov 787 “Dreamliner” imao prilike da sleti po jakom suncu.

Sletanje Boeinga 787 na Antarktik Foto: Sven Lidström, Norwegian Polar Institute

Čitava ova situacija specifična je upravo zato što je to prvi put da je jedan takav avion, koji može da primi čak 330 putnika, sleteo na aerodrom Trol na Antarktiku.

Međutim, to nije bila redovna linija. Avion je prevozio 12 tona opreme namenjene istraživanju i 45 putnika i to naučnika, koji rade u okviru Norveškog polarnog instituta.

Koliko god možda delovalo kao uobičajeno putovanje, let zapravo nije uopšte kratko trajao, uzevši u obzir da je avion uzleteo iz Osla, a kasnije se zaustavio u Kejptaunu, odakle je nastavio prema Antarktiku.

Kako je za CNN objasnio organizator leta, Daniel Keri, ovaj tip aviona ima veliki teretni prostor, što ga svrstava u idealne opcije za tu destinaciju. Dodatna prednost je i potrošnja goriva, uzevši u obzir da nije imao potrebu za dopunom goriva ni u povratku za Kejptaun.

-Velika je čast i uzbuđenje u ime celog “Norse” tima što smo zajedno postigli značajan trenutak sletanja prvog 787 “Dreamliner”-a - naveo je u svojoj izjavi Bjorn Tore Larsen, izvršni direktor kompanije i dodao:

- U duhu istraživanja, ponosni smo na to što učestvujemo u ovoj važnoj i jedinstvenoj misiji. Upravo to je pravo svedočanstvo naših veštih i obučenih pilota i posade, kao i naših najsavremenijih Boing aviona.

I direktorka Norveškog polarnog institura, Kamila Breke je imala samo reči hvale, istakavši značaj u ekološkom smislu.

- Najvažniji aspekt je ekološka dobit koju možemo postići korišćenjem velikih i modernih aviona, koji mogu da pomognu i u smanjenju emisija i negativnih uticaja na životnu sredinu na Antarktiku - rekla je i dodala da sve to “otvara potpuno nove mogućnosti za logistiku u Trolu, što će takođe doprineti jačanju norveških istraživanja na Antarktiku.”

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja