• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manastir u klisuri reke Jablanice posvećen je rođenju Svetoj Jovana Preteče i Krstitelja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev glavne crkve, kompleks manastira Jovanja čine i parohijski dom, zvonik i drvene sobrašice, kao i spomen česma.

  • 0
Manastir Jovanja, Valjevo, Srbija Foto: Shutterstock

Kada se iz Valjeva krene put Bajine Bašte, u ataru sela Zlatarić, nailazi se na jedan od srpskih srednjevekovnih manastira.

Manastir Jovanja je od Valjeva udeljen tek nešto manje od 10 kilometara, a manastirska crkva posvećena je rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.

Svetinja koja se nalazi u klisuri reke Jablanice okarakterisana je kao spomenik kulture od velikog značaja i nepokretno je kulturno dobro na teritoriji Republike Srbije, navodi TO Valjevo.

Izuzev glavne crkve, kompleks manastira Jovanja čine i parohijski dom, zvonik i drvene sobrašice, kao i spomen česma.

Nepoznat ktitor

Ne samo da ne postoje relevantni izvori o tome ko je izgradio manastir Jovanja, već nema ni preciznih podataka o tome kada je ova svetinja izgrađena. Ipak, pretpostavka je da se to zbilo ili na samom početku 15. veka ili vek docnije.

Valjevo panorama centar grada Foto: Shutterstock

Ono što se pouzdano zna jeste da je bogoslovska škola u okviru manastira Jovanja kod Valjeva funkcionisala tokom prve polovine 18. veka. Isto tako postoje podaci i o nemilom događaju, koji se zbio 1788. godine, kada su turske snage zapalile ovu svetinju. Takođe, podaci ukazuju i na to da je u mirsku crkvu ova svetinja pretvorena u prvim godinama 19. veka.

Početkom veka u čijoj drugoj polovini su turske snage zapalile manastir, Jovan i Jevta Vitanović su bili zaslužni za kompletnu obnovu manastira. Upravo zbog toga su ovi dobrotvori u manastirskoj porti i sahranjeni.

Manastir Jovanja, Valjevo, Srbija Foto: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Profimedia

Monumentalna kompozicija

Iako su freske u manastiru Jovanja, prilično je izvesno, bile nekoliko puta obnavljane, jedna od njih privlači pažnju. U pitanju je monumentalna kompozicija koja se nalazi na severnom zidu glavne crkve manastira Jovanja, na kojoj je prikazano Hristovo raspeće.

Interesantno je pomenuti da je scena Strašnog suda bila ta koja se nalazila na zapadnom zidu, o čemu danas svedoče delovi prvobitnog živopisa koji su sačuvani.

Na južnom zidu glavne crkve manastira Jovanja prikazana je scena Krštenja Hristovog, a na istočnom luku je predstavljena scena Blagovesti.

U toku srednjeg veka, Longin Dečanac smatran je najpoznatijim, ali i najpopularnijim freskopiscem, a kako navodi „Tos.org.rs“, upravo on je i zaslužan za prvobitne freske ove svetinje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini ima specifičnu istoriju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja