• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznajte bolje Srbiju: Top 5 predloga za putovanja za Dan državnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sada već tradicionalno, slobodno se može reći, mnogi stanovnici naše zemlje biraju putovanja za Dan državnosti na neku od srpskih planina, mada ima i onih koji se radije odlučuju za posetu nekom od brojnih srpskih gradova, ali i banjskih lečilišta

  • 0
Foto: RINA

Možda najbolja prilika ne samo za upoznavanje lepota, kojima Srbija obiluje, nego i za uživanje sa porodicom u mini odmoru pruža se polovinom februara, kada naša zemlja obeležava Dan državnosti.

Budući da je u pitanju izuzetno značajan državni praznik, koji uključuje i dva neradna dana, to ne čudi što se mnogi odlučuju za kraća putovanja po Srbiji u tom periodu.

Sada već tradicionalno, slobodno se može reći, mnogi stanovnici naše zemlje biraju putovanja za Dan državnosti na neku od srpskih planina, mada ima i onih koji se radije odlučuju za posetu nekom od brojnih srpskih gradova, ali i banjskih lečilišta, recimo.

1. Divčibare

Kako zbog gotovo idealne nadmorske visine, tako isto i zbog relativne blizine glavnom gradu naše zemlje, tek Divčibare često posećuju turisti i to u svako doba godine, budući da ova planina nadomak Valjeva ima toliko toga da ponudi.

U blizini se nalazi i Banja Vrujci, pa poseta ovom lečilištu može u velikoj meri da upotpuni boravak na Divčibarama.

2. Stara planina

Slobodno se može reći da je Stara planina jedna od destinacija koja je idealna za posetu u svako doba godine. Brojni vodopadi i predeli gotovo netaknute prirode čine je zaista posebnom.

Stara planina Foto: Shutterstock

Na Staroj planini nalazi se i po mnogo čemu jedinstvena pećinska crkva, u kojoj je i vrlo zanimljiva freska na kojoj je prikazan Isus.

3. Vrnjačka Banja

Nadaleko poznata kao jedna od najstarijih banja na području Srbije, Vrnjčka Banja sa razlogom privlači pažnju kako srpskih, tako i turista iz zemalja regiona, pa i sveta.

Vrnjačka Banja Foto: Nikola Tomić

Uz brojne mostove na Vrnjačkoj reci, jedan se izdvaja i sa pravom se smatra svojevrsnim simbolom Vrnjačke banje, pa ga turisti najčešće i posećuju. I upravo na Mostu ljubavi, na kome su se nekada sastajali učiteljica Nada i oficir Relja, održava se i takmičenje u najdužem poljupcu i to simbolično, 14. februara, na Dan zaljubljenih.

4. Novi Sad

Grad kojim dominira Petrovaradinska tvrđava sa razlogom prati i krilatica “Srpska Atina”. Relativno blizu glavnog grada naše zemlje, Novi Sad je čest izbor mnogih turista, što je i za očekivati, kada se uzme u obzir njegova duga i bogata istorija, ali i atrakcije koje nudi.

Poseta Petrovaradinskoj tvrđavi i uživanje u pogledu na moćni Dunav i sam grad definitivno će upotpuniti boravak u Novom Sadu. A ako se tome doda i šetnja centralnim novosadskim ulicama i čuvenim Dunavskim parkom, ugođaj će zaista biti potpun.

Blizina Fruške Gore, koja se neretko naziva i “Srpskom Svetom Gorom”, još je jedan od razloga zbog kojih se i Novi Sad našao na listi predloga za putovanja po Srbiji za Dan državnosti.

Daićko jezero Golija Foto: RINA

5. Planina Golija

I mada je poslednjih godina posećuje sve više turista, planina Golija i dalje uspeva u velikoj meri da odoli masovnom turizmu.

Među brojnim atraktivnim lokalitetima na ovoj planini u blizini Ivanjice, ali i u njenoj okolini, posebno se izdvaja Rimski most, za koji se veruje da je izgrađen još u periodu kada su članovi dinastije Nemanjića vladali tim prostorom.

Gde vi putujete za nastupajuće praznike?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 10. Kobasicijada u Belom Blatu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja