• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žiri nešto šapuće, pipa i miriše, a svi ih bez daha posmatraju: Ovako je odabrana najbolja kobasica u Šidu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

U konkurenciji je bilo 110 kobasica

  • 0

Žiri Sremske svinjokolje i kobasicijade u Šidu imao je baš težak zadatak - da od 110 uzoraka odabere najbolju kobasicu!

U Slovački dom u Šidu pristigle su kobasice iz svih krajeva Vojvodine, pa čak i iz Beograda. Nisu, dakle, samo Sremci pravi majstori kobasice, mada se prava sremska odmah prepoznaje. Bačka kobasica, na primer, ima kima u sebi, što je za sremsku potpuno nezamislivo. Prava sremska kobasica je crvenkasta, ljutkasta, malo deblja i ne preterano gruba kada se preko nje pređe rukom.

Manifestacija je međunarodna, pa su stigle i kobasice iz Hrvatske, Slovenije, Federacije BiH i Republike Srpske. Tako je, rame uz rame sa sremskom stala i kobasica koja se nije sušila u pušnici, već tajne njenog ukusa najbolje poznaje bura s Jadrana koja ju je malo po malo sušila.

Domaćini su predavali svoje kobasice i obavezno ih probali, da žiri bude uveren da je sve sasvim u redu. Presečene kobasice ređale su se na stolu, a u plavim kovertama pisala su imena takmičara. Svako je dobio svoj broj i koverte su sklonjene.

Predsednik komisije Rastislav Struhar dobro ih je odmerio.

"Ove godine ima baš dobrih kobasica!", kazao je.

To znači da će posao biti teži, jer neće biti mnogo diskvalifikacija na prvi mah, prvi pogled i prvi njuh, već će svaka kobasica morati detaljno da se pregleda.

Ocenjuje se spoljni izgled, izgled pri preseku, boja, tvrdoća, miris i, naravno, ukus. A sve je važno! Ocene za svaki parametar su od 1 do 9, a ključna je zbirna ocena.

Nismo ni znali koliko je miris važan. A to umnogome zavisi od revnosti domaćina. Ako neko pušnicu zimi koristi za sušenje mesa, a leti za neke druge potrebe, to će njuh ove revnosne komisije odmah osetiti. Bolje i da ne pišemo šta su sve do sada setili, ali, fin primer je da su pre kobasice u pušnici držani pilići.

Najbolje se, kažu, kobasica suši na piljevini ili panjevima šljive i trešnje, ali dešavalo se da majstor napravi i grubu grešku, pa založi drvo koje nikako ne bi smeo, kao što su, na primer, pragovi od pruge.

Ocenjivanje je, dakle, posebno pipav i definitivno najvažniji momenat. U stvari, taj "momenat" traje čitavo popodne, čak i po tri časa! Članovi komisije u belim mantilima u centru su pažnje, naročito kada se skupe i šapuću, merakaju i seckaju uzorke. Svako može da uđe i da gleda kako oni rade. Kao u nekom hramu, svi posetioci su mirni i ćutljivi, uđu, pogledaju i izađu...

Sve što je ovim kobasicama zajedničko jeste da su suve fermentisane.

Prvo mesto osvojili su sledeći učesnici: Ivan Mihalić iz Sremskih Karlovaca, Zoran Miljenović iz Šida i Zoran Obradović iz Adaševaca. Titulu apsolutni šampion dodeljena je Jeleni Miljenović iz Šida.

Prva kobasicijada održana je davne 1996. godine na inicijativu tadašnjih članova Slovačkog kulturno umetničkog društva "Jednota". Međutim, kasnije je osnovano UG Sremska Svinjokolja i Kobasicijada, a od 2021. godine čitava manifestacija podeljena je na dva događaja.

Druga je "Srem klob-kob fest" i održava se poslednjeg vikenda u oktobru u Slovačkom Parku u Šidu.

Inače, paralelno sa događajem u Slovačkom domu danas je u Šidu organizovana još jedna manifestacija, na kojoj se sve šarenilo od obasica, slanina, pršuta, sireva i svega onoga što donosi domaća radinost. Na licu mesta seklo se meso, pravili su se čvarci, a održana su i neka takmičenja poput brzog jedenja kobasica.

Ova manifestacija je u Sportskom centu i takođe je privukla veliku pažnju među građanima Srema, Vojvodine, Beograda, Slavonije i Slovenije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ANKETA: Evo šta Srbi najviše kupuju na kobasicijadi u Belom Blatu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja