• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

10. Kobasicijada u Belom Blatu: Tradicionalni vojvođanski svinjokolj okupio više ljudi nego što selo ima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Takmičar iz ekipe iz sela Mužlje nam je opisao kako je to izgledalo 1960-ih godina dok je on odrastao i učio sve to od svog dede

  • 0

U Belom Blatu kod Zrenjanina, mestu koje vas, kada drveće olista, očarava drvoredom sibirskog bresta, svakog prvog vikenda u februaru se održava Kobasicijada. Ove godine slave i jubilej - 10. godinu postojanja.

Da ona okuplja ljude iz cele Srbije, ali i Rumune i Mađare bilo nam je jasno po samom ulasku u selo, koji je dobrano trajao. Čuli smo da Belo Blato za vreme trajanja ove gurmanske manifestacije poseti i do 15.000 ljudi, a gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura nam je rekao da ove godine očekuju da se taj broj i te kako nadmaši. Sve je krenulo od same inicijative meštana, a onda je od seoske manifestacije dobila regionalni i međunarodni karakter.

- Ono što možda razlikuje ovu Beloblatsku kobasicu od ostalih kobasicijada jeste multinacionalna sredina koju imamo i okruženje koje pruža Belo Blato. Ako posetite ovu manifestaciju možete da posetite i specijalni rezervat prirode Carska bara, koja takođe u odnosu na prošlu godinu ima nove i interesantne sadržaje. Zaljubljenici u prirodu mogu ovde da borave i da vide koje su to sve prednosti Belog Blata. Ovo je prvih 10 godina, a drugih 10 godina očekujemo brojnije sadržaje i veći broj posetilaca. Očekujemo ove godine rekordnu posetu, da ćemo imati 25.000 posetilaca u dva dana - kaže nam Salapura.

Prvi dan Kobasicijade obeležen je takmičenjem u tradicionalnom svinjokolju, na starinski način, baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine. Takmičarske ekipe iz ovog, ali i iz okolnih sela imaju zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na starinski način počevši od prljenja svinje slamom do finalne obrade mesa.

Drugog dana, centralni događaj i povod za okupljanje svakako je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Vašarski deo je rezervisan za prodaju mesnih prerađevina, slatkiša, grnčarije...

.

Beloblatska kobasica je, kako kaže, Miroslav Markuš iz organizacije, specifična.

- To je ješna kobasica, ona nije za da se mezi, nego da se zdravo najedeš. Treba da bude ješna, pikantna, ima i malo kima unutra - objašnjava nam Markuš.

Takmičar iz ekipe koja predstavlja Belo Blato je došao kolegi u zamenu, tako da je ovde prvi put, ali pomno smo ga pratili i rekli bismo da se odlično snašao i da se obukao za priliku. Kako su nam rekli iz organizacije, ono što se ocenjuje kod pet prijavljenih ekipa prvenstveno je njihov izgled. Zatim, kako su oni uredili svoja "dvorišta", koliko autentično izgledaju,  kao i kako se ponašaju - imaju li kraj sebe domaće vino i rakiju, da li koriste stare drvene remove i obavezno - sve mora biti obavljeno bez struje.

Takmičar iz ekipe iz sela Mužlje nam je opisao kako je to izgledalo 1960-ih godina dok je on odrastao i učio sve to od svog dede.

- Dok sam ja bio mali, mi smo jedva čekali, to je bilo porodično okupljanje. Okupljali su se od 29. novembra, jedne nedelje kod jednog, pa kog drugog i sve redom - priča nam sa setom i napominje koliko je važno da se bar na ovaj način to prenese dalje, da ne zaboravimo kako je to izgledalo od sela do sela, od domaćinstva do domaćinstva.

Za vreme trajanja svinjokolja žene su takođe imale vrlo bitnu ulogu.

- One su čistile iznutrice. Pravile su fruštuk od barene krvi, pekle džigericu, pravile ručak za posle, sarmu ili paprikaš za uveče. Mi smo iz tog područja gde je bilo i hurke, to se pravi sa pirinčem. Unutrašnji deo pluća i hrskavi deo se proprže, bude lepo i masno, uz to se prži kobasica, to je jako lepa kombinacija.

Kod takmičara iz ekipe sela Ečka smo videli kako se peče slanina iz grudnika. To je njihov doručak, kad god se kolje, dok se ne sredi ostatak mesa, ovim se prvo goste svi koji su učestvovali i pomagali. Jede se uz domaći hleb i zaliva se domaćom rakijom, koju svaki domaćin mora da ima.

Kada smo završili sa obilaskom svih ekipa i zabeležili kako im napreduje, krenuli smo put vašarišta, gde su izloženi svi proizvodi spremni za degustaciju i kupovinu. Odmah nam se ukazalo sada već poznato lice, gospodin Jovan sa Rumenačke pihtijade. On nam je rekao da ćemo ga i te kako sretati na svim manifestacijama koje predstoje i predložio nam šta sledeće da obiđemo.

Kako je izgledao provod tokom prvog dana u Belom Blatu, kad je bilo takmičenje u svinjokolju, pogledajte u videu sa početka teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su najveseliji momci sa Rumenačke pihtijade - pesmom se udvarali novinarki

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja