• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od srpskih patrijarha je osveštao svetinju, za koju se vezuje zanimljivo predanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manastir Đunis nalazi se u selu istog naziva, nadomak Lazarevog prestonog grada, Kruševca

  • 0
Manastir Đunis, Srbija Foto: Shutterstock

Na mestu na kome se Bogorodica ukazala jednoj devojčici, sada već davne 1898. godine, podignuta je svetinja, koja je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice.

Manastir Đunis nalazi se u selu istog naziva, nadomak Lazarevog prestonog grada, Kruševca.

Sve do 1960. godine je ova svetinja funkcionisala kao crkva, da bi te godine, kako navodi „Vikipedija“, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku, kojom se proglašava za manastir.

Legenda o gradnji svetinje

Možda jedno od najzanimljivijih predanja koje se vezuje za neku srpsku svetinju jeste upravo ono koje se tiče gradnje manastira Đunis.

Manastir Đunis, Srbija Foto: Shutterstock

Na dan 24. jula 1898. godine devojčice iz sela Đunis pošle su na izvor po vodu. Među njima je bila, tada 13 godina stara Milojka Jocić, koja je u društvu sestara u to vreme radila u polju.

I upravo na izvoru na koji su devojčice otišle da zahvate vode, Milojki se ukazala Presveta Bogorodica, rekavši joj da tu treba da bude podignuta crkva. Kako navodi „Eparhijaniska“, tom prilikom je Presveta Bogorodica rekla devojčici da će to biti mesto, na kome će mnogi koji su bolesni pronaći isceljenje.

Prvobitni drveni hram

Vrlo brzo je narod tog kraja čuo priču o javljanju Bogorodice ovoj devojčici, pa su mnogi hrlili na to mesto, ne bi li uspeli da zaista pronađu isceljenje za neke svoje muke.

Manastir Đunis, Srbija Foto: Shutterstock

Tek decenijama kasnije je tu bio podignut i hram od drveta, koji je bio posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Blagoslov za njegovu gradnju dao je vladika Nikolaj Velimirović.

Gradnja velikog hrama

Još je nekoliko decenija proteklo nakon tog događaja, pa je gradnja velikog hrama, odnosno današnje svetinje, zvanično počela 1977. godine. Nažalost, usled aktuelnih političkih prilika, samo osam godina docnije je gradnja zaustavljena. Tek 1993. godine su bili nastavljeni radovi na izgradnji crkve u Đunisu, a prve godine ovog veka je gradnja kompletne svetinje završena. Zanimljivo je pomenuti da je tada blaženopočivši patrijarg srpski Njegova svetost gospodin Pavle osveštao veliku crkvu.

Manastir Đunis, Srbija Foto: Shutterstock

U međuvremenu, 1997. godine je prvobitni drveni hram porušen. Simbolično, nakon stotinu godinu od događaja kome je svedočila devojčica Milojka, 1998. godine, na mestu te svetinje podignuta je nova, izrađena od mnogo čvršćeg materijala, koja je iste godine i osvećena.

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice obeležava se 14. septembra. Upravo tada se izuzetno veliki broj vernika okuplja u manastiru Đunis, kako bi prisustvovali svetoj liturgiji, odnosno služenju akatista Presvetoj Bogorodici, koje se održava na izvoru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izlila se Južna Morava: Napravila veliku štetu u mestu Đunis

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja