• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

I za kupanje i za pecanje: Ovih 5 jezera u Srbiji je naročito interesantno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neka od jezera u Srbiji su izuzetno lepo uređena, tako da mogu da pariraju poznatim primorskim destinacijama, dok ima i onih koja se smatraju pravim oazama netaknute prirode

  • 2
Srebrno jezero kod Velikog Gradišta Foto: Pixabay/rsfranceidf

Bez obzira na to da li neko traži spas od letnjih vrućina na nekom od brojnih jezera širom Srbije ili jednostavno želi da uživa u prirodnim lepotama, u našoj zemlji će to sigurno naći.

Neka od jezera u Srbiji su izuzetno lepo uređena, tako da mogu da pariraju poznatim primorskim destinacijama, dok ima i onih koja se smatraju pravim oazama netaknute prirode.

I baš zato ne treba sumnjati da svako u Srbiji može pronaći ono jezero na kome će moći da se opusti, bilo u šetnji oko jezera, bilo u nekom od ugostiteljskih objekata, koji se nalaze nadomak određenih jezera, a ima i onih jezera koja se smatraju odličnom destinacijom za ljubitelje ribolova.

Jedno je sigurno, u našoj zemlji jezera ne manjka.

1. Bovansko jezero

Nastalo nakon pregrađivanja reke Moravice, Bovansko jezero nalazi se na području istoimenog naselja, nadomak Sokobanje.

Iako je nastalo veštačkim putem, neretko se to „dovodi u pitanje“, budući da ga karakterišu predeli neverovatnih prirodnih lepota.

2. Srebrno jezero

Nedaleko od Velikog Gradišta nalazi se jezero poznato po srebrnkastom odsjaju vode, tako da je sa jasnim razlogom ponelo naziv Srebrno.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta Foto: Pixabay/rsfranceidf

Nastalo je pregrađivanjem rukavca Dunava, nedaleko od sela Zatonje. U njegovoj okolini nalazi se i područje jednog od nacionalnih parkova u našoj zemlji, kao i Ramska i Golubačka tvrđava, dok je na nešto više od 30 kilometara od Srebrnog jezera i manastir Tumane.

3. Ribničko jezero

Atrakcije planine Zlatibor su brojne, a Ribničko jezero tek je jedna od njih. Po veličini je drugo na ovoj planini, navodi „Vikipedija“, a nastalo je nakon što je pregrađena reka Crni Rzav, nedaleko od Ribnice, kojoj duguje i naziv.

Ronioci ronilačkog kluba Foto: RINA

4. Potpećko jezero

Tek oko dva kilometara udaljeno od Pribojske banje, na nadmorskoj visini od 435,6 metara nalazi se Potpećko jezero, čija dužina je oko 20 kilometara, navodi „Vikipedija“. Nastalo je kada je gravitaciona brana od betona izgrađena za hidroelektranu „Potpeć“.

Posebno je atraktivno zbog položaja koji zauzima, budući da se u neposrednoj blizini nalaze i pruga koja povezuje glavni grad naše zemlje sa gradom Barom u Crnoj Gori i saobraćajnica koja Beograd povezuje sa lokacijama na crnogorskom primorju.

Palićko jezero Foto: Marko Jovanović

5. Palićko jezero

U blizini Subotice nalazi se jezero koje je jedna od atrakcija u tom delu naše zemlje. Palićko jezero poznato je po lepo uređenom šetalištu koje ga okružuje, ali i po zoološkom vrtu.

Ono što je posebno zanimljivo jesu ptice i to posebno čaplje i galebovi, koje se gnezde na ostrvima u samom jezeru, koje je deo istoimenog parka prirode na severu naše zemlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ronioci tragaju za muškarcem koji je nestao na Zavojskom jezeru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Igor

    17. april 2024. | 09:44

    A gde je Vlasinsko? Najveće veštačko.

    Podelite komentar

  • Mica

    17. april 2024. | 09:02

    Mislim da imamo jos jedno zaboravljeno jezero na staroj planini . Zavojsko jezero. Cista izvorska voda .hvala

    Podelite komentar