• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

3 najbolje lokacije za safari ture u Srbiji: Prirodne oaze u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok je mnogima asocijacija na safari vezana za mogućnost posete lokacijama na kojima su žirafe, slonovi, tigrovi i lavovi, malo su poznate i safari lokacije u Srbiji

  • 0
Krčedinska ada, let balonom, Beška Foto: Milena Đorđević

Na jeziku autohtonog stanovništva koje živi u istočnim delovima afričkog kontinenta korišćen je pojam safari, ali u potpuno drugačijem kontekstu nego danas.

Zapravo je pojam safari na svahili jeziku izvorno označavao u osnovi putovanje, ali tačno određeno putovanje, kako navodi „Vikipedija“. Preciznije, taj pojam je korišćen kako bi označio turističko putovanje preko afričke teritorije, čiji se primaran cilj odnosio na razgledanje prirode.

Takođe, pojam safari je nekada korišćen i kako bi označio lov i to najpre na divlje i one životinje koje su krupnije.

Danas, međutim, pojam safari ima posve drugačije značenje i podrazumeva, najjednostavnije rečeno, turističko putovanje onih destinacija, na kojima različite životinjske vrste obitavaju u svom prirodnom okruženju. U zavisnosti od toga gde će biti safari, zavisi i na koji način se takva vrsta putovanja organizuje.

Ada Međica Foto: Mateja Beljan

Safari u Srbiji

Različiti tipovi safarija su danas prisutni u brojnim zemljama, poput recimo Ugande, Bocvane i Južnoafričke republike, ali i Kenije, Zimbabvea i Namibije, te mnogih drugih.

Izuzev standardnih safari tura u pratnji vodiča, organizuju se ekološke safari ture, ali i safari tura na slonu ili, pak konju, recimo.

I dok je mnogima prva asocijacija na safari vezana za mogućnost posete lokacijama, na kojima obitavaju žirafe, slonovi, tigrovi, lavovi i druge životinjske vrste, ređe se pominje da i u Srbiji postoje safari lokacije. Doduše, na njima se ne mogu baš videti pomenute životinjske vrste, ali se može uživati u čarima gotovo netaknute prirode.

Ada Međica

Na potezu između „beogradskog mora“, kako se Ada Ciganlija neretko naziva i novobeorgadske opštine nalazi se ostrvo na reci Savi, koje se sa pravom karakteriše kao oaza glavnog grada.

Do Ade Međice stiže se čamcem, a izuzev sojenica, postoje i splavovi, dok je veći deo ostrva, kako ističe „Vikipedija“, prekriven šumom.

Izuzev različitih vrsta drveća, na Adi Međici obitavaju i brojne vrste ptica, ali i sitna divljač, te domaće životinje. Jedna od zaštićenih vrsta ptica, siva čaplja, takođe obitava na ostrvu, kao i detlići, barske kornjače i crne rode, ali i belouške, gugutke, kreje, divlje guske i druge životinjske vrste, pa se Ada Međica u tom smislu može posmatrati kao atraktivna lokacija za safari ture u glavnom gradu.

Veliko ratno ostrvo

Teritroijalno Veliko ratno ostrvo pripada zemunskoj opštini i nalazi se baš na mestu na kome se susreću dve beorgadske reke, Sava i Dunav. Čak oko dve trećine Velikog ratnog ostrva predstavlja prirodni rezervat, u kome obitava nešto manje od dve stotine vrsta ptica, među kojima je naročito onih koje se smatraju ugroženima.

Kako ističe “Vikipedija”, na području glavnog grada naše zemlje upravo je Veliko ratno ostrvo okarakterisano kao jedno od najbolje očuvanih prirodnih staništa.

Ipak, Veliko ratno ostrvo je među žiteljima glavnog grada najpoznatije po plaži “Lido”, koja se nalazi u njegovom severnom delu.

Krčedinska ada

Mangulice, krave, magarci, konji i ovce, ali i različite vrste ptica obitavaju na rečnom ostrvu koje nosi naziv Krčedinska ada. U pitanju je ostrvo koje se nalazi na području prirode SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit”, koje je pod zaštitom.

Sa ciljem očuvanja genetskih resursa se na tom području gaji i autohtona vrsta, podolsko goveče, ističe TO Inđija.

Između juna i septembra postoji mogućnost posete Krčedinskoj adi, a što sve u principu zavisi od trenutnih vremenskih uslova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Visoke temperature izmamile kupače: Ovako se uživa na plaži Lido ove sezone

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja