• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na području ove banatske opštine je i „Evropska Sahara“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tek nešto više od 80 kilometara deli ovaj pitomi, banatski grad od glavnog grada Srbije

  • 0
Vršac panorama Foto: Shutterstock

Na samoj ivici Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina, nalazi se jedan od najlepših gradova na teritoriji Banata. Ono po čemu je Vršac, osim po Vršačkoj kuli, takođe poznat, svakako je i činjenica da se prirodni rezevat Deliblatska peščara, koja se često pominje i kao „Evropska Sahara“, nalazi upravo na delu teritorije istoimene opštine, ističe TO Vršac.

Tek nešto više od 80 kilometara deli ovaj pitomi, banatski grad od glavnog grada Srbije. Oko 150 kilometara je Vršac udaljen od Novog Sada, dok se u blizini ovog grada, na udaljenosti od oko 15 kilometara, nalazi i granica sa susednom Rumunijom.

Vinogradarski kraj

Vrlo je verovatno da nema te osobe koja je čula za Vršac, a da nije čula i za čuvene vinograde po kojima je ovaj grad poznat.

Uz to, Vršac je i domaćin značajnoj godišnjoj manifestaciji koja je upravo grožđu i vinogradima posvećena.

Vršačke planine Foto: Shutterstock

Nadaleko čuveni „Grožđebal“, kako ga meštani nazivaju, a zapravo „Dani berbe grožđa“, kako navodi TO Vršac, organizuje se tokom septembra meseca. Izuzev bogatog kulturno-umetničkog programa, ova manifestacija posetiocima nudi i mogućnost ne samo da obiđu određene podrume vina u vršačkom kraju, nego i da isprobaju čuvena vina ovog kraja.

Vršačka kula Foto: Mateja Beljan

Kula kao simbol grada

I mada je katedrala u Vršcu jedan od najpoznatijih gradskih simbola, ostaci kule na uzvišenju iznad grada čine ga prepoznatljivim.

Izgrađena tokom 15. veka na Vršačkom bregu, ova kula je nastala u periodu posle pada srpske despotovine. Nalazi se na nadmorskoj visini od blizu četiri stotine metara i kao svoju zadužinu ju je izgradio srpski despot Đurađ Branković, navodi „Vikipedija“.

Vršac Foto: Shutterstock

Danas je donžon kula najbolje očuvana, dok su ostali delovi ovog zdanja neretko bili uništavani tokom duge istorije. Čitav kompleks je počev od 1948. godine uvršten u spomenike kulture i to kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i kao takav nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Zanimljivo je pomenuti da se pretpostavka o tome da je Vršačku kulu kao zvoju zadužbinu izgradio nakon pada despotovine Đurađ Branković u velikoj meri zasniva i na činjenici da ovo zdanje ima dosta sličnosti ne samo sa tvrđavom u Smederevu, nego i sa srpskim manastirom Manasija.

O gradnji Vršačke kule postoje i druge teorije. Tek jedna od njih navodi da je na mestu na kome se nalazi danas Vršačka kula i ranije postojalo zdanje, nastalo tokom 13. veka. Međutim, tačno mesto na kome se to zdanje nalazilo, ipak još uvek nije utvrđeno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja