• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proglašen najlepši aranžman na festivalu cveća u Lipolistu: Kancelarija od hiljadu ruža pastelnih boja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za izradu aranžmana koji je nazvan "Kancelarija na otvorenom" bilo je potrebno sedam sati rada u kontinuitetu

  • 1
Aranžman od hiljadu ruža najlepši na festivalu cveća u Lipolistu Foto: Privatna arhiva

Na 30. festivalu "Ruže Lipolista" u istoimenom mestu nadomak Šapca, koje je poznato širom Evrope po milionima ruža proizvedenih na njivama ovdašnjih domaćina - za najlepši je proglašen aranžman sa cvetovima iz rasadnika Milana Topalovića.

Sa odlukom festivalskog žirija saglasili su se i posetioci manifestacije koji su se najduže zadržavali pred štandom ovog rasadnika, divili lepoti svežih ruža i opijali njihovim zanosnim mirisima.

- Ubrali smo više od hiljadu ruža, pažljivo ih birajući po bojama cvetova jer smo osmislili da aranžman bude u pastelnim tonovima, a da pojedini detalji sa cvetovima jarkih boja daju kontrast. Tako smo u našoj kancelariji od ruža radni sto prekrili cvetovima nežnih boja, a fioku i stolicu ukrasila je crvena "Čajevka" - objašnjava Dragana Selenić.

Na radnom stolu prekrivenom ružama su i obavezni kancelarijski rekviziti za uspešan posao - kompjuter sa tastaturom i mišem i, naravno, digitron, a u nesvakidašnjoj mirisnoj kancelariji predstavljen je i deo asortimana najvećeg rasadnika u Lipolistu - sezonsko cveće, četinari, lišćari, ukrasno žbunje i mediteransko i egzotično voće.

- Od ideje do krajnjeg rezultata uložili smo dosta truda i dosta trnovitog rada. Imali smo potreban alat za uklanjanje trnja, a radnici iz rasadnika su pomagali u pripremi ruža za aranžiranje. Za izradu aranžmana koji smo nazvali Kancelarija na otvorenom koleginici Dragani i meni je bilo potrebno sedam sati rada u kontinuitetu - rekla je Ana Topalović.

Strpljivo i pedantno, mada je temperatura bila skoro 40 stepeni, Ana i Dragana su slagale ruže u cvećarskom sunđeru tako da svaka ima svoju "ulogu" i bude primećena. Od hiljadu cvetova teško se može izabrati najlepši jer svaki pleni svojom osobenom lepotom, a veštom kombinacijom boja Ana i Dragana su, po mišljenju posetilaca festivala, napravile ne samo najlepši aranžman, već cvetno umetničko delo.

- Trud, rad i maštanje su se isplatili - kaže Ana pod utiskom velike posete štandu Rasadnika "Topalović" i lepih reči kojima su ljudi izrazili divljenje njihovim ružama i originalnom aranžmanu.

Inače, u rasadniku Topalović uzgaja se više od 350 sorti ruža. Proizvodnja sadnica počinje kalemljenjem, naredne godine cvetaju i krajem jeseni se iskopavaju i pakuju za prodaju. Ruže od kojih je napravljen najlepši festivalski aranžman cvetaće u Lipolistu samo ovog leta, a već dogodine u baštama, dvorištima i parkovima širom regiona i Evrope.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tropsko voće u vašoj bašti: Evo kako možete da zasadite ananas u kućnim uslovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mina

    25. jun 2024. | 13:07

    Prelepe pastelne boje, svaka čast ljudima koji prizovode ovakve divne ruže. Ja sam pre nekoliko godina upravo uz malu stazu od kamena struganika posadila ruže čajevke u crvenoj boji. Zaista su kao iz cvećare.

    Podelite komentar