• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpska banja sakrivena usred šume: Skriveno mesto gde mineralni izvori i danas teku

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema pričama u Rošku banju kod Požege dolazili su u kolicima, a odlazili na nogama

  • 0
Srpska lekovita banja sakrivena usred šume Roška banja kod Požege Požega Foto: RINA

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi dolazili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ova banja danas je zaraslo u korov a voda koji je blagotvorna nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

- Ja sam tri meseca bila vezana za krevet zbog išijasa i imala sam zakazanu operaciju u Beogradu. Od prijatelja sam tada prvi put čula za ovu banju. Iako živim u Sevojnu, nikad pre nisam ni znala da ona postoji. Dolazila sam na kupanje dva puta sedmično i posle tri dana prestala sam da pijem trodone, a posle sam čak i operaciju otkazala. Mene je ova Roška banja zaista spasila. Koliko sam je hvalila i moji kumovi su sada ovde kupili vikendicu - rekla je za RINU, Mika Šmakić iz Sevojna.

Termalna voda ima konstatnu temperataru od 26 stepeni, a istraživanja Instituta za rehabilitaciju iz Beograda su pokazala da ima izuzetno specifične fizičko-hemisjke karakteristike. U njenom sasatvu nalazi se rastvoreni gas vodonik i pripada kategoriji oligomineranih voda, što podrazumeva da se može piti u neograničenim količinima bez posledica. Izuzetno delotvorna pokazala se u tretiranju bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma.

Roška banja je do pre nekoliko decenija radila u okviru požeškog rekreativnog centra, danas zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ona praktično propada iako ima veliki potencijal za razvoj turizma u ovom kraju.

Lokalna samouprava ranije je istakla da na sve načine pokušavaju da reše te imovinsko pravne odnose i da već postoji postoji napisan Plan razvoja Roške banje, koji podrazumeva i idejni nacrt banjskog kupatila kao i izgradnju sportsko-rekreativnog centra.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U privatnom su vlasništvu, otvoreni su za turiste: Najlepši izvori na Floridi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja