• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dinar kovan u vreme srpskih kraljeva pronađen je u blizini ove svetinje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tu je i rodno selo starca Tadeja, pa je ovaj manastir mnogim vernicima upravo po njemu i poznat

  • 0
Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

Očuvano predanje veli da je srpski kralj Milutin zaslužan za gradnju manastira udaljenog tek nešto više od deset kilometara od Petrovca na Mlavi.

Zbilo se to, najverovatnije pred sam kraj 13. veka. Kako navodi predanje, nedugo nakon što je srpski kralj sa vojskom uspeo da potuče tadašnje odmetnike, Bugare poreklom, po imenu Drman i Kudelin, pod čijom upravom je tada bilo čitavo Braničevo, podignut je manastir Vitovnica.

U prilog narodnom predanju ide i podatak da je u blizini manastira Vitovnica, kada su vršeni konzervatorski radovi, otkriven i jedan dinar, za koji je utvrđeno da potiče iz perioda vladavine srpskih kraljeva Dragutina i Milutina. Osim dinara, tom prilikom je otkrivena i zlatna minđuša, koja potiče iz 13. veka, a u samom manastiru su tada otkriveni i ostaci ranijih fresaka iz 14. veka, navodi „Tvrdjave.rs“.

Utvrđenje i manastir

Stena koja nadvisuje manastir smešten na padinama Homoljskih planina, krije ostatke utvrđenja, koje je tu nekada postojalo. Pretpostavlja se da je svrha te tvrđave bila da motri na ulaz u obližnju klisuru i da je po potrebi brani.

Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

Sama svetinja nalazi se na desnoj obali istoimene reke i to baš na mestu na kome se nalazi izlaz reke Vitovnice iz tesnaca, koji nosi naziv Sklop.

Osim crkve koja je posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, kompleks manastira Vitnovnica sastoji se i od ostataka istoimenog utvrđenja, ali i nekadašnje kapele u pećini, te od konaka.

Značajna relikvija

Budući da je u drugoj polovini 16. veka i kasnije, a nedugo nakon što je Pećka patrijaršija obnovljena, upravo manastir Vitovnica važio za izuzetno značajnu svetinju u tom delu zemlje, to je smatrana ne samo duhovnim, već i kulturnim središtem verujućeg naroda tog kraja.

Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

U poslednjim decenijama 17. veka su turske snage poharale manastir, pa monasi spas pronalaze u manastiru Bešenovo.

Kao jedna od značajnijih manastirskih relikvija izdvaja se Vitovničko jevanđelje, koje je danas u beogradskom Muzeju srpske pravoslavne crkve. U pitanju je relikvija koju je Vuk Kondo, u to doba čuveni zlatar, „okovao u pozlaćeno srebro“ 1557. godine.

Manastir je stradao i tokom Prvog srpskog ustanka, da bi tokom Drugog bio tek delimično obnovljen. Zahvaljujući trudu i želji igumana Stefana Bojovića, manastir Vitovnica doživljava najznačajniju obnovu i to polovinom 19. veka.

Manastir Vitovnica, Srbija Foto: Shutterstock

Rodno selo starca Tadeja bilo je Vitovnica, pa je ovaj manastir mnogim vernicima upravo po njemu i poznat. Tim pre što se ovde nalazi i njegovo večno počivalište.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja