• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misteriozne lepotice koje su stare hiljadama godina: Pećine u Srbiji koje nikako ne treba propustiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajni hodnici, koji još nisu istraženi, a u kojima mnogi ukrasi, koje samo priroda može da stvori, tek čekaju da budu otkriveni

  • 0
Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Verovatno mnogima prva asocijacija na pećine jeste misterija. Tajni hodnici, koji još nisu istraženi, a u kojima mnogi ukrasi, koje samo priroda može da stvori, tek čekaju da budu otkriveni.

U našoj zemlji pećina ima na pretek. Neke od njih su prilično istražene, dok ima i onih koje još uvek ljubomorno čuvaju ono što im je Majka Priroda darovala.

Izuzev stalaktita i stalagmita, u njima se nalaze i draperije i pećinski stubovi. Ima i onih koje su darovane vodopadima, rečicama i bigrenim kadama.

Resavska pećina

Sasvim sigurno, najpoznatija u našoj zemlji, ali i najposećenija, Resavska pećina je proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, te se nalazi pod zaštitom.

Divljakovačka pećina, kako je njen drugačiji naziv, udaljena je oko 20 kilometara od Despotovca. Bogata je pećinskim nakitom, a posebnu lepotu daju joj pećinski stubovi i forme koje podsećaju na kade, na čijem dnu se nalaze ukrasi nalik perlicama.

Pećina Ceremošnja

U blizini Kučeva, na padinama Homoljskih planina, u selu Ceremošnja nalazi se istoimena pećina. Takođe je pod zaštitom nadležnih institucija, budući da je 2007. godine proglašena spomenikom prirode.

Pećina Ceremošnja Foto: Wikimedia/Geograf208 - Pećina Ceremošnja

Od istraženih 775 metara pećinskih kanala, posetiocima je na raspolaganju staza duga 431 metar.

Iako su i stalaktiti i stalagmiti u njenoj unutrašnjosti zanimljivi, pažnju posetilaca posebno privlače draperije i okamenjeni vodopadi, budući da je u pitanju pećina izuzetno bogata nakitom.

Hadži-Prodanova pećina

Nešto manje od deset kilometara udaljena od Ivanjice, Hadži-Prodanova pećina je ranije bila poznata pod nazivom Šljepaja, pa Raščanska. Današnji naziv duguje jednom od vojvoda, koji je učestvovao u Prvom srpskom ustanku i koji se baš u njoj, zajedno sa drugim ustanicima i narodom skrivao od turskih vojnika.

Osim po bogatom pećinskom nakitu, ova pećina je, pored ostalog poznata i po otkriću brojnih predmeta, za koje je kasnije utvrđeno da datiraju iz perioda kada su tu obitavali neandrtalci.

Rajkova pećina

Udaljena oko par kilometara od Majdanpeka u istočnom delu naše zemlje, Rajkova pećina izdvaja se među mnogima po nakitu, karakteristično bele boje.

Rajkova pećina, Majdanpek, Srbija Foto: Shutterstock

Pripada području Geoparka „Đerdap“ i naziv duguje hrabrom čoveku, za čije ime se vezuje lokalna legenda, prema kojoj je Rajko bio mehandžija, koji je noću pljačkao karavane. Prema legendi je upravo u ovoj pećini skrivao sav plen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf u staništu slepih miševa: Ušli smo u Hadži-Prodanovu pećinu kod Ivanjice, evo kako izgleda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja