• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo šta za 3 dana na Malti treba obavezno da obiđete: Pogled sa ovog mesta nemojte da propustite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim glavnog i istoimenog ostrva, Malta obuhvata još dva ostrva, Gozo i Komina, koja su takođe deo trodnevnog itinerera

  • 0
Valletta, Malta Foto: Shutterstock

Jedna od boljih opcija za kraća putovanja, poput produženog vikenda, Malta je uvek interesantna.

Odmor u gradu, uživanje u specijalitetima ostrvske kuhinje i poseta nekoj od malteških plaža, samo su neke od aktivnosti koje su na raspolaganju posetiocima.

Osim glavnog i istoimenog ostrva, Malta obuhvata još dva ostrva, Gozo i Komina, koja su takođe deo trodnevnog itinerera.

Prvi dan na Malti

Očekivano, prvi dan posetioci uglavnom posvete upoznavanju glavnog grada Malte. Iako po površini ne naročito velika, Valeta ima mnogo toga interesantnog da im ponudi.

Valeta, Kinsejl, Prag Foto: Pixabay

Iako primarna gradska kapija datira iz druge polovine 16. veka, ova današnja je podignuta pre nešto više od deceniju i predstavlja prvu atrakciju Valete. Nakon prolaska kroz kapiju, put vodi prema centru grada i trgu koji nosi naziv po Svetom Đorđu.

Opcija za kratak predah je i poseta „Caffe Cordina“. Razlog zbog koga se baš taj lokal izdvaja jeste njegova autentičnost, budući da postoji već 175 godina.

Palata velikog majstora i svetinja posvećena Svetom Jovanu, još su neke od zanimljivih lokacija u glavnom gradu Mallte.

Vrtovi „Barrakka“, i donji i gornji su priča za sebe. Pogled koji se iz njih pruža je ono što se rečima ne može opisati. Ujedno je to i razlog zbog koga mnogi turisti ne propuštaju da ih posete.

Malta Foto: M. R.

U okviru tvrđave „Sent Elmo“, izgrađene polovinom 16. veka danas funkcioniše i Nacionalni vojni muzej. Osim po fenomenalnom pogledu koji se sa nje pruža, ova tvrđava je poznata i po zvezdastom obliku, što je čini posebnom.

Drugi dan na Malti

Kako posetiti Maltu, a ne videti ostrvo Gozo i čuvenu plažu na ostrvo Komina. Plaža Plava laguna je neretko i razlog zbog koga se turisti iz celog sveta odlučuju da posete ovu ostrvsku državu.

Ostrvo Gozo, Malta Foto: Pixabay/pixabairis

Viktorija je glavni grad ostrva Gozo i jedna od interesantnijih lokacija. Hramovi u Viktoriji neretko oduševljavaju posetioce. Tim pre što se radi o svetinjama - hramovima Ggantija, koji su izgrađeni u periodu između 3200. i 3600. godine pre Hrista. Danas su deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

Tek nešto manje od pola sata traje vožnja brodom od ostrva Gozo do ostrva Komina, koje je nadaleko poznato po nestvarno plavim nijansama mora. Ali i po plaži Plava laguna.

Treći dan na Malti

Posmatranje zalaska sunca na Malti će upotpuniti trodnevni boravak na ostrvu. Iako na samom ostrvu postoji mnoštvo lokacija, na kojima se to može učiniti, postoje i one koje se uvek preporučuju.

Zlatni zaliv, odnosno Golden Bay je peščana plaža, koja je po površini najveća u celoj zemlji. Upravo to je jedna od lokacija koja se izdvaja po lepoti, kada je u pitanju posmatranje zalaska sunca.

Sredozemno more, Malta Foto: Pixabay

Na putu do druge lokacije, koja se takođe preporučuje za tu aktivnost, nalazi se i jedna od ostrvskih atrakcija, koja je jedinstvena. Reč je o Popajevom selu, u kome mogu uživati pripadnici svih generacija, bez obzira da li poznaju ovog crtanog junaka ili ne.

Prirodno udubljenje u steni, poznato je kao Koralna laguna još je jedna od lokacija na kojoj se može uživati u posmatranju zalaska sunca na Malti.

(Ona.rs / „Visitmalta“ )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mladenovčanin spasao turistu na Malti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja