• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 predloga gde da provedete produženi vikend za Dan primirja: Idealna prilika za porodično putovanje po Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da ne biste gubili naročito mnogo vremena u putovanju možete odabrati one, nama bliže i lakše dostupne destinacije. Dobra je opcija i putovanje avionom. Ako je to moguće, naravno

  • 0
Temišvar Foto: Telegraf.rs

Kako se bliži novembar, đaci su oduševljeni, ali i njihovi roditelji. Produženi vikend koji obuhvata neradne dane za Dan primirja, odlična je prilika za kraće porodično putovanje po Evropi.

Možda će to i biti malo dana za ozbiljnije upoznavanje izabrane destinacije, ali će bez ikakve sumnje biti najbolja opcija za mini odmor i „punjenje baterija“.

Da ne biste gubili naročito mnogo vremena u putovanju možete odabrati one, nama bliže i lakše dostupne destinacije. Dobra je opcija i putovanje avionom. Ako je to moguće, naravno.

Ipak, ako se odlučite za putovanje automobilom, naoružajte se strpljenjem, jer će mnogi naši sugrađani iskoristiti ove dane baš za putovanja, pa se neretko u to vreme stvaraju i gužve na graničnim prelazima.

1. Temišvar, Rumunija

Ako želite da osetite evropski duh, a da ne putujete daleko, Temišvar je jedna od ideja za kratki predah tokom nastupajućih praznika.

I nemojte biti iznenađeni njegovom veličinom, te činjenicom da je staro gradsko jezgro ujedno i najpoznatija gradska atrakcija. Temišvar zapravo može mnogo više od toga da ponudi, mada se ne može osporiti da su zdanja u starom jezgru i najzanimljivija.

Šetnja starim gradskim jezgrom i kejem pored Begeja, kao i poseta temišvarskim svetinjama odličan su način za bolje upoznavanje Temišvara. Uz to, grad je i jedna od omiljenih destinacija i za ljubitelje šopinga. Ipak, ono što posetioce verovatno opčini već na prvi pogled jesu lepo uređene zelene površine, koje dominiraju gradom kroz koji protiče reka Begej.

Ljubljana Foto: Shutterstock

2. Ljubljana, Slovenija

Inspiraciju za obnovljanje glavnog grada Slovenije, nakon razornog zemljotresa pred kraj 19. veka, Jože Plečnik, slovenački arhitekta pronašao je ni manje ni više nego u drevnoj Atini. Zato i ne čudi što Ljubljanu prati krilatica „slovenački Akropolj“.

Upravo zbog specifične arhitekture, Ljubljana je od pre nekoliko godina i deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Budući zanimljiva turistima i iz naše zemlje i iz sveta, Ljubljana je 2022. godine proglašena i Najboljom destinacijom u Evropi. Godinu dana ranije je glavni grad Slovenije ovenčan titulom Najbolje zelene prestonice na evropskom tlu.

3. Solun, Grčka

Iako je ovaj grčki grad mnogima usputna stanica na putu do ili sa mora, Solun je interesantno posetiti i s jeseni. Možda neće baš biti okupan suncem kao u letnjem periodu, možda će biti i kišovitih dana, ali to neće umanjiti lepotu Soluna.

Kao svojevrstan simbol grada, Bela kula je nezaobilazna tačka. Nekima zbog posete muzeju, koji se u njenoj unutrašnjosti nalazi, a nekima i zbog fotografisanja ispred same kule.

Nedaleko od Bele kule je i Arheološki muzej, dok je ispred same kule i spomenik Aleksandru Velikom - još jedan od simbola grada.

Crkva Svetog Dimitrija, koji se smatra zaštitnikom grada, te Srpsko vojničko groblje i poseta Gornjem gradu, iz koga se pruža fenomenalan pogled prema Solunu, još su neke od lokacija koje se ne propuštaju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo staru pivaru u Zrenjaninu, u kojoj kao da je vreme stalo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja