• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paradajz čuva bubrege

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi znamo koliko je paradajz ukusan i zdrav. No, sada je dokazano da je ovo povrće delotvorno u prevenciji raka bubrega

  • 2

Često konzumiranje paradajza i drugih vrsta voća i povrća s visokim udelom likopena je u novoj studiji povezano s manjim rizikom obolevanja od raka bubrega. Sam likopen je antioksidans odgovoran za boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.

Novi nalazi su prikupljeni tokom poslednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu. U proseku su učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale 45 odsto manji rizik obolevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.

Foto-ilustracija: mr.beutel / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0) Foto-ilustracija: mr.beutel / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Naučnici veruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega. Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva odsto svih slučajeva raka u Americi se odnosi na rak bubrega.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Svedok

    13. jun 2014. | 16:28

    Ovo je totalna dezinformacija..paradajz jeste zdrav,ali ne previše i za bubrege.Ovo povrće sadrži dosta kreatina,koji se dolaskom u bubrege razlaže u kreatinine koji je jako štetan za bubrege.Upravo ja imam povišene kreatinine koje moram stalno da kontrolišem,da ne bih zaglavio na dijalizi,a u razgovoru sa nefrologom saznao sam da ovo povrće može biti i te kako štetno po bubrege,pogotovo ako je prskano raznim hemijama da bi brže sazrilo.

    Podelite komentar

  • Duka

    13. jun 2014. | 08:36

    A paprika prucno krilo :D

    Podelite komentar