Paradajz čuva bubrege
Često konzumiranje paradajza i drugih vrsta voća i povrća s visokim udelom likopena je u novoj studiji povezano s manjim rizikom obolevanja od raka bubrega. Sam likopen je antioksidans odgovoran za boju paradajza, lubenica, grejpfruta i papaje a ranija istraživanja povezala su unos likopena s manjim rizikom za razvoj karcinoma pluća i želuca.
Novi nalazi su prikupljeni tokom poslednjih 20 godina od gotovo 9.200 ispitanica koje su prošle menopauzu. U proseku su učesnice istraživanja s najvećim unosom likopena imale 45 odsto manji rizik obolevanja od raka bubrega nego ispitanice koje su konzumirale najmanje količine.
Naučnici veruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem likopena na smanjenje oksidativnog stresa povezanog s razvojem raka bubrega. Prema podacima za SAD, rak bubrega je deveti najčešći oblik karcinoma u toj zemlji, oko dva odsto svih slučajeva raka u Americi se odnosi na rak bubrega.
(Telegraf.rs / Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Svedok
Ovo je totalna dezinformacija..paradajz jeste zdrav,ali ne previše i za bubrege.Ovo povrće sadrži dosta kreatina,koji se dolaskom u bubrege razlaže u kreatinine koji je jako štetan za bubrege.Upravo ja imam povišene kreatinine koje moram stalno da kontrolišem,da ne bih zaglavio na dijalizi,a u razgovoru sa nefrologom saznao sam da ovo povrće može biti i te kako štetno po bubrege,pogotovo ako je prskano raznim hemijama da bi brže sazrilo.
Podelite komentar
Duka
A paprika prucno krilo :D
Podelite komentar