• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbegavajte ovu hranu, uništava vaše zdravlje i liniju! (GIF)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrana može da bude izvor zdravlja i života, ali i najveći tihi ubica. Ono što vam se često učini "brzim, lakim i jeftinim" je uglavnom samo lepo upakovan otrov.

  • 11

Brza hrana je vrlo popularna i posebno primamljiva onima koji imaju užurban stil života. Prednost je ušteda vremena prilikom pripremanja, izuzetno je slatka i "zarazna", ali uz sve to je i nezdrava.

Prerađenoj hrani je teško odoleti jer su joj i cene pristupačne i zbog toga mnogi ni ne razmišljaju o tome kakve posledice ima za zdravlje. Teško je eliminisati sve loše namirnice iz upotrebe, ali možete barem da prestanete da jedete one koje se nalaze na listi najgorih.

Pomfrit

pomfrit

Prženi krompirići sadrže visoku količinu kalorija i ako ih često konzumirate možete da izazvovete dijabetes i da se ugojite. Osim toga, nutritivne vrednosti pomfrita su vrlo niske. Kad ih se uželite, bolje ih ispecite u rerni.

Čips i ostali prženi zalogaji

homer cips

Čips će da pokopa sve vaše napore da smanjite broj kilograma. Sadrži mnogo soli, kalorija i konzervansa. Siromašan je nutritivnim vrednostima i vlaknima zbog čega usporava varenje.

Viršle i ostale mesne prerađevine

virsla

Većina mesnih prerađevina na tržištu sadrži hrpe veštačkih ukusa, soli, nezdravih aditiva i konzervansa. Mehanički odvojeno meso obično se obrađuje pod ekstremnim pritiskom i toplotom zbog čega gubi nutritivne vrednosti.

Hamburgeri

burger

Ako ih često jedete, povećane su vam šanse da ćete oboleti od dijabetesa. Nedavna studija je pokazala da žene koje su dva ili više puta nedeljno jele hamburgere imaju veću šansu da dobiju dijabetes od onih koje nisu to radile.

Pileći nugeti

nuggets

Ova sveprisutna i primamljiva hrana vrlo je popularna jer brzo i jednostavno zadovoljava glad. Pileći nugeti imaju više soli, konzervansa i masti nego što je organizmu potrebno.

Gotovi kolači, keksići i peciva

kolacic

Sve ovo stavljeno je u istu grupu jer je njihov učinak na zdravlje sličan. Osim visokog nivoa soli i šećera, mogu da imaju i tranmasti koje se dodaju u hranu zbog veće isplativosti od zdravih masti. Transmasti takođe produžuju rok trajanja i poboljšavaju njihovu spoljašnju teksturu.

Kokice za mikrotalasnu

kokice

Ovo je jedna od najnezdravijih namirnica. Osim genetski modifikovanog kukuruza, već nekoliko godina zdravstveni stručnjaci upozoravaju da kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj sadrže hemikalije koje mogu da izazovu rak i probleme s plućima. Vrećice u kojima se prodaju kokice za mikrotalasnu uglavnom se presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može da izazove teška oboljenj poput raka. Osim toga, ukusni lažni maslac u kojem je natopljeno zrnjevlje u vrećici sadrži hemikaliju diacetil, poznati poboljšavač ukusa koji se povezuje s bolestima bronhija i pluća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • a

    18. jun 2014. | 15:57

    Svemu mogu da odolim osim slatkisima. :(

    Podelite komentar

  • Bojanica

    18. jun 2014. | 11:53

    Da ste napisali boranija, brokoli i slicno, ja bih to postovala, a ovako...

    Podelite komentar

  • Deki

    18. jun 2014. | 18:16

    A sta da jedem onda?Travu.Koje gluposti,nabrojali skoro sve namirnice.Logicno da ce se covek ugojiti kada je fizicki neaktivan.Vezbajte 2 sata dnevno i mozete jesti i samu mast,kasikom.

    Podelite komentar