• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad pročitate ovo, nećete ponovo jesti hleb!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umete li da umesite pravi domaći hleb? Ako je odgovor negativan, možda je stigao pravi trenutak da naučite. Zašto vam to pričamo, biće vam jasnije kad budete saznali kakve sve hemikalije vrebaju u kupovnom hlebu

  • 5

Verovali ili ne, tek svaki treći hleb iz pekare ili samoposluge u sebi nema nimalo pesticida ili nekakvih drugih štetnih materija! A što je najgore, pre samo desetak godina, hlebovi su bili barem duplo kvalitetniji nego danas.

Najnovija britanska studija pokazala je da 63 odsto uzoraka ove osnovne životne namirnice sadrži barem jedan pesticid, dok u 17 odsto hlebova ima dve i više hemikalija. U odnosu na 2000. godinu, vrednosti otrova su se udvostručile!

Foto: flickr/Peter Blanchard Foto: flickr/Peter Blanchard

Što je najgore, ovi rezultati važe čak i za proizvode koji su obeleženi etiketom “organsko. Stručnjaci smatraju da je do kontaminacije pesticidima došlo prenosom otrova sa okolnih njiva koje ne poštuju proceduru organskog uzgoja žitarica, ali postoji mogućnost i da do prenosa toksina pređe prilikom skladištenja žitarica, brašna ili samog mešenja hleba.

Foto: Profimedija Foto: Profimedija

Ranijim istraživanjima utvrđeno je da čak i veoma male doze pesticida, ako se u organizam unose redovno, mogu da naprave neslućenu štetu našem zdravlju.

- S obzirom na trenutnu situaciju, zdrav razum nalaže da se izbegava konzumacija kupovnog hleba ili njegova potrošnja ograniči koliko god je to moguće. Mi smatramo da bi potrošači trebalo da budu upoznatim sa novim saznanjima, kako bi sami mogli da naprave izbor da li će ovu namirnicu konzumirati ili ne – poručila je grupa akademika s Oksford univerziteta.

Foto-ilustracija: Foter/USDAgov Foto-ilustracija: Foter/USDAgov

Ipak, pekarska udruženja smatraju da je u pitanju prenaduvana priča onih kojima je u interesu da se poveća promet organskih proizvoda, koji su po pravilu više puta skuplji od onih koji su tretirani pesticidima.

Sve u svemu, šta je od svega toga istina, odnosno da li je hleb napravljen od neorganskih žitarica bezbedan, ostaje na nama svima da procenimo sami. U međuvremeno, ne bi bilo loše da od svoje mame ili bake naučite porodičnu tajnu mešenja hleba, čisto zlu ne trebalo!

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jovanka

    17. jul 2014. | 19:13

    I da mesim hleb, opet unosim otrive u sebe..jer mesim od kupovnog brasna, koji je takodje pun pesticida..Jedino da imam svoju psenicu, da se samelje u nekom mlinu..pa da znam da je donekle ispravan hleb..Ovako isto dodje i mesenje hleba i kupovina..ista stvar..

    Podelite komentar

  • Spasic

    17. jul 2014. | 21:58

    Domaci hleb nije nikakva novina u mojoj porodici. Zivimo u malom mestu, Zupi, tamo svako ima nesto svoje od poljoprivrede pa tako i zitarice koje uzgajamo, kako bi vi rekli, organski. Bez ikakvih pesticida, hemikalija... Posadis, nikne, sameljes i pravis sta ti srcu drago. E sad, mene interesuje kako je ovaj narod navikao da nesto sto je ,,organsko" placa duplo vise kada je proizvodnja toga duplo jeftinija? Troskovi prskanja, genetskog modifikovanja, bla bla bla... ne postoje. Kao sto rekoh, posadis i oberes. Zivi sam svedok toga i na moju zalost vise ne zivim sa svojom porodicom gde se postuje prirodno uzgajana hrana, vec u Beogradu trpam u sebe raznorazne supstrate inostranih laboratorija i to svesno. Ne zalim sebe toliko koliko zalim decu koja ce celi zivot jesti ,,hleb" iz marketa, ,,meso" crkotine i piti ,,vodu" koja opovrgava ono sto se uci u pocetnom stadijumu osnovne skole da voda nema ni miris ni ukus. Moji ce potomci prve zalogaje prezalogajiti tamo gde sam to i ja uradio jer je provereno dobro, ili mnooogo daleko od ove nase zemlje koja nema bas nekih aduta koji ce me u njoj zadrzati...

    Podelite komentar

  • saladin veličanstveni

    17. jul 2014. | 22:46

    Britansko istraživanje,britansko u Britaniji,ne u SRBIJI!

    Podelite komentar