• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite najzdraviji hleb na svetu, bez brašna!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj hleba stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa

  • 3

Ova vrsta hleba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija.

Sve ostale vrste hleba razlikuju se od ovog, pre svega po tome što sadrže brašno niske biološke vredenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.

Ovaj hleb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hlebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.

Redovno konzumiranje ovog hleba stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.

Da ne dužimo dalje dobrih strana je previše da bi se sve nabrojale, a loše strane, pa jednostavno ih nema.Na ukus se treba pomalo navići jer ovo ipak nije tipičan meki ,naduvani beli hleb.Ali je zato sve ono što beli hleb nije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

SASTOJCI

300gr pšeničnog zrna

100gr ječmenih pahuljica

2 supene kašike susama

2 supene kašike lanenog semena

2 supene kašike suncokretovog jezgra 1 kafena kašikica soli

1/2 svež kvasac+50 mil vode

- Proces izrade ovog neobičnog hleba je malo poduži,ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi.Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom.Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava.Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.

- Nakon tri dana pšenicu ocedimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu.Na kraju se dobija masa slična testu.

-U samlevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru ja sam koristila ječmene .Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocedimo.

- Masi možemo dodati i razne semenkice po izboru recimo seme suncokreta, lana i susama koje blago popržimo na suvom tiganju pre dodavanja u masu za hleb.

- U 50 ml vode umešamo pola svežeg (količina je opcionalana može i ceo,mada ja zbog ukusa stavljam samo pola)kvasca sa kašikicom šećera.Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hleb i zamesimo rukom.Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.

Masi za hleb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min.Naj bolje je koristiti silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća.Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.

Foto: Foter/Ibán Foto: Foter/Ibán

- Rernu zagrejemo na 220 stepeni celzijusa.Pre pečenja u rernu ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila , što omogućava kvascu da još malo digne hleb pre nego što očvrsne kora.Hleb pečemo oko 45-50 min.Naj bolje je pečenost proveriti drvenim štapićem kao i kod pečenja kolača.

Posluživanje

Nakon što se hleb ohladi uvijemo ga u tegljivu foliju i čuvamo u frižideru.Hleb možemo raspodeliti i na dnevne porcije i zamrznuti i koristiti po potrebi.

(Telegraf.rs/Coolinarka)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Maja iv.

    15. avgust 2014. | 06:56

    Tonus hleb..

    Podelite komentar

  • Evgenij

    14. avgust 2014. | 23:27

    Bravo za tekst

    Podelite komentar

  • branko

    25. avgust 2014. | 07:53

    Najbolje se piše spojeno.

    Podelite komentar