• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdrava hrana: Dok žvaćete zeleniš (samo!) gledajte u pecivo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako tvrde stručnjaci, dijetalna hrana ima mnogo bolji ukus kada se žvaće uz posmatranje fotografija namirnica bogatih ugljenim hidratima

  • 0

Naučnici su jednim neobičnim eksperimentom pokušali da dokažu teoriju da ljudi hranu mnogo ješće jedu "očima", nego što je procenjuju uz pomoć čula ukusa i mirisa.

Ispitanicima su naizmenično prikazivali fotografije namirnica kao što su pica, pecivo, boranija i lubenica, a zatim su im, putem takozvanog električnog testa, davali da procene ukus jedne potpuno bezlične supstance. Ispostavilo se da je posmatranje hrane bogate ugljenim hidratima povećavalo užitak u ukusu ponuđene namirnice, dok bi gledanje slika voća i povrća podsticalo negativan stav prema eksperimentalnoj supstanci.

- Dobijeni rezultati predstavljaju dokaz da estetika visokokalorijskih namirnica podstiče hedonističke težnje i povećava procenu naknadno ponuđenih ukusa. Ovo može imati značajnog uticaja na proizvodnju hrane, a samim tim i na potražnju kupaca - rekao je doktor Johan de Kutur iz Nestle istraživačkog centra, koji je i sproveo ovu studiju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti