OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Zapišite i prenesite!

Komentari

  • Stefan

    12. novembar 2016. | 17:57

    Koji je to kralj kuvanja stavio masne ćevape preko pomfrita, totalno pogrešno.

    Podelite komentar

  • Nikola

    12. novembar 2016. | 17:56

    Ostavite se tih etiketa, ovo je pravi ćevap, ovo nije. Postoje različiti ukusi koji privlače različite ljude. Ne volimo svi isto i to se neće promeniti. ovo jeste jedan od najčešćih načina pripreme u ćevapdžincama, ali svakako da ne odgovara svačijem ukusu.

    Podelite komentar

  • Zarko

    11. mart 2015. | 15:15

    Moje iskustvo Ja sam ih pravio hiljadu puta i nema mnogo mudrolije.Osnovno je da se ako imate uslove meso sastoji od najmanje dvije vrste mesa po zelji te da se to meso dva puta izmelje,doda bijelog luka,soli,malo crnog bibera i sode bikarbone te da smjesa dobro izmjesa i odstoji najmanje 2-3 sata. Ono sto je meni jos vrlo bitno je da uz cevape obavezno sluzimo i lepine blago prelivene bistrom govedjom supom (NAJBOLJA JE OD KOSTI)i da se tako prelivene lepine malo zapeku na rostilju par minuta. Uz ovo ide kao prilog kako je u mom kraju zovu salata "SATRICA" mijesavina kravljeg mladog sira,kiselog vrhnja,isjeckanog mladog luka i soli. Probajte necete se pokajati

    Podelite komentar

  • Faruk

    28. oktobar 2014. | 01:37

    U Bosnise nestavlja svinjetina u cevape vec vam je receno odakle poticu, a ovaj sto lupeta o przenom luku to nikad cuo nisam ni procito, ko nevoli bjeli luk nemora ga stavljat moze malo obicne prokuhane vode ili kisele vode i sta je jos zaboravljeno u ovom receptu je BIBER mljeveni i to je sav recept, istina je da je do mesa jer prije je bilo meso od domacih goveda prirodno odhranjenih a sada ovi uvoze sve napuhano STEROIDIMA sto nije apsolutno zdravo, ljudi ce se abnormalno debljat a takvi cevapi zbog toga nemaju nekadasnji ukus i od takvog mesa netrebaju ni odlezavat jer prije je meso bilo zilavije i bilo je potrebno da odlezi u soli i zacinima, sto se tice kraiski cevapa oni stavljaju bjeli luk...

    Podelite komentar

  • Chicha.

    27. oktobar 2014. | 11:58

    Da dopunim u vezi s crnim lukom,pre samog formiranja cevata dodati josh totao przheni i dobro iscedjeni crni luk,shto sitnije iseckan pre przhenja,au pljeskavice sirov luk.50gr,na kg.

    Podelite komentar

  • Uroš

    27. oktobar 2014. | 10:16

    Pre par meseci sam probao ovaj recept i na moju veliku žalost nije ni blizu pravog.:-(

    Podelite komentar

  • Oldboy86

    27. oktobar 2014. | 09:04

    Meso treba da se prokuva pa onda da se samelje? Neka neko pojasni il ja nisam dobro procitao

    Podelite komentar

  • Chicha.

    27. oktobar 2014. | 07:48

    Jedan stari cevapcija je rekao,za cevape i pljeskavice,samo meso koje se ljubi.Vrat,grudi,stomak,i lice-meso sa obraza junadi.I plecka obavezno.Ledja,bot nikako jer su suvi i posni.

    Podelite komentar

  • Dingospo

    27. oktobar 2014. | 07:33

    Kao rodjeni Sarajlija,moram vam skrenuti paznju na ovo: U Sarajevu vise nena onih cevapa po kojima je ovaj grad bio poznat. Sta se dogodilo,ne znam,ali po mojim predpostavkama bi morao biti nedostatak nekog od vaznih sastojaka. U ovom slucaju bi to bila svinjetina,jer je dole u rupi jednostavno nema,a i skupa je za nabaviti. Ovi danasnji cevapi su suvi i bez onog prepoznatljivvog šmeka i socnosti. Cevape u Sarajevu vise ne jedem jer nije to to.

    Podelite komentar

  • Novljanin

    27. oktobar 2014. | 07:22

    A nisu napisali sta rade sa lepinjama,koje su dosta bitne u sluzenju tih Sarajevskih cevapa! Pouzdano znam da kuvaju telece kosti sa masu nekih zacina i u to kratko umoce lepinju i stave je na rostilj

    Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 11:52

      Chicha.

      @Novljanin

      Tachno'u pravu si,Ali taj bujon se dodaje i mlevenom mesu dok se mesi i to oko 80 ml na 1 kg mesa,zbog toga je sochnije.sodu bikarbonu zaboravite..

      Podelite komentar

  • heroj ulice

    27. oktobar 2014. | 06:37

    Zeljo , Mrkva ili kod Hodzica , raj za gurmane ! Hodzic ima vlastite mesare i recepturu koja se ne menja decenijama , probano vise puta , Sarajevo No.1

    Podelite komentar

  • Igor

    27. oktobar 2014. | 04:10

    Rodjen sam u Leskovcu. Jeo sam ćevape i u Beogradu, Banja Luci, u Sarajevu su definitivno najbolji, što jes jes.

    Podelite komentar

  • Saša

    27. oktobar 2014. | 04:04

    Bez malo prasetine nema dobrih ćevapa.

    Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 08:16

      boban

      @Saša

      Mjesto jagnjetine stavite malo svinjetine ko jede svinjetinu i to je to

      Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 08:31

      Dingospo

      @Saša

      Logika. Zato su ovi danasnji u Sarajevu suvi i nisu socni. Mozda malo i soja ima u tome udjela,ali definitivno nisu isti kao prije.

      Podelite komentar

  • rak

    27. oktobar 2014. | 00:34

    ljudi uporno pričaju o Sarajevskim ćevapima, samo iz tog razloga što nisu jeli u Banja Luci i okolini. Centralna Bosna, nikad ćevape naučili praviti nisu. Kod njih su kao neke male kobasičice, od mlevenog mesa. A za luk da ne pričam...

    Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 02:41

      toplistanadrealista

      @rak

      Ne lupaj!

      Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 03:59

      toplistanadrealista

      @rak

      Da li si nekada prije bio na bascarsiji na cevapima? Da jesi sigurno ne bi lupao gluposti........,samo u "zelji" si moga sjediti i jesti a da sa jedne tvoje strane sjedi beogradjanin a sa druge splicanin, samo tamo i nigdje vise, pa sarajevo je uvijek imalo vise cevapdzinica nego new york mekdonaldsa!

      Podelite komentar

  • bre

    26. oktobar 2014. | 23:42

    Samo junetina za ćevape i pljeske kakva jagnjetina ili ovčetina to smrdi na lojčinu. Nema roštilja bez "voza". kad se svi mirisi različitih mesa pomešaju to je pravi roštilj, pa urnebes, ljuto lepinja ma idi bre.

    Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 00:52

      beli

      @bre

      nemas pojma

      Podelite komentar

  • Bg

    26. oktobar 2014. | 23:41

    Sarajevski cevap kod Zelje to su pravi i najbolji cevapi

    Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 01:23

      Ivy

      @Bg

      I Zeljo 2 je dobar :D a nije ni "Bosna" za bacit!

      Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 02:46

      toplistanadrealista

      @Bg

      Za vrijeme sfrj u "zelju" se tesko dolazilo na red, uvijek puno ljudi iz svih krajeve bivse drzave, u Srbiji se prije nisu mogli svugdje pojesti cevapi i ko god je probao bio je odusevljen..........e, koliko sam se nekada puta prezderao tamo!

      Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 08:34

      Dingospo

      @Bg

      Nekd bilo. Zadnji put kada sam ih probao prije par mjeseci,trebalo mi je 2 litra kisele da ih stomak "prebaci". Nije vise ni tamo kao sto je bilo. Suvi su brate,nema socnosti.

      Podelite komentar

  • Zveki

    26. oktobar 2014. | 23:30

    U Sarajevu burek ko nije jeo,taj bi probo sto posto...

    Podelite komentar

  • Micko

    26. oktobar 2014. | 23:08

    Ja sam iz Srbije,jeo sam rostilj svugde u Srbiji...ali kada sam probao cevape u imbis Sarajevo u Frankfurtu.....shvatio sam da mi bre vezu nemamo sa cevapima

    Podelite komentar

  • Ogi Jug

    26. oktobar 2014. | 22:32

    Nema cevapa bez Banjaluke,ostalo je nagadjanje.

    Podelite komentar

  • draleRS

    26. oktobar 2014. | 22:25

    koga zanimaju sarajevski cevapi kad su bolji banjalucki

    Podelite komentar

    • 26. oktobar 2014. | 23:37

      Bg

      @draleRS

      Kakav Banjalucki,Leskovacki...SAMO SARAJEVSKI CEVAPI!NAJBOLJI!

      Podelite komentar

  • Љиљана

    26. oktobar 2014. | 22:10

    Надам се не од меса цркотина, јер то наши месари сада увозе, и то без инспекције. Више, због тога, није сигурно ни јести по ресторанима. Купити месо прегледано из реномираних месара, па сам млети месо.

    Podelite komentar

  • Pazarac

    26. oktobar 2014. | 22:02

    Zna se ko pravi najbolje ćevape...

    Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 02:54

      Dado

      @Pazarac

      Jonuz ;)

      Podelite komentar

  • Ja...

    26. oktobar 2014. | 21:58

    Kakav Sarajevski cevap, najbolji cevap je bio Mujin cevap u Banja Luci.

    Podelite komentar

    • 26. oktobar 2014. | 23:19

      Zoran BL

      @Ja...

      Dobro si rekao, bio! I to kad im je radnja bila kod bivšeg zenita i stari Mujo živ, poslije njega-tanko. U BL dobri ćevapi u Obelix-u i Biljani.

      Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 05:24

      Schwyz

      @Ja...

      I ostao

      Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 08:44

      Giga

      @Ja...

      Žugani prave najbolje cevape

      Podelite komentar

  • zagondzija

    26. oktobar 2014. | 21:52

    moj komsija je radio u klanici on mi je pricao da u cevape ide sav otpad od mesa jezici usi vimena sve sto je za baciti sta im posle dodaju pa smekaju ne znam

    Podelite komentar

  • Struja

    26. oktobar 2014. | 21:50

    Svako ima svoj nacin pravljenja i pripreme cevapa..Sve je do ukusa..Koliko ima cevabdzinica a bukvalno nigdje cevapi nisu isti..Priprema je veoma vazna i da meso odstoji ima isto veliku ulogu...Danas svako svasta mjesa i naziva cevapom..Zna se gdje se jedu najbolji cevapi i u kojim gradovima..Ostalo je sve samo pokusaj DOBRIH cevapa..

    Podelite komentar

  • wwww

    26. oktobar 2014. | 21:38

    nema boljih od tuzlanskih iz limenke...

    Podelite komentar

    • 27. oktobar 2014. | 01:19

      Mili

      @wwww

      Ćevapi iz limenke i kola sa roštilja?! Ne vidim kako može biti loše!!!

      Podelite komentar

  • Putko

    26. oktobar 2014. | 21:04

    E nije nego. I malo dete zna da je Leskovac glavni grad pljeskavica i ćevapa, ćebapa ili ćevapčićai ćebabčića. A prave se tako što se uzme original roštilj meso koje pravi Mesokombinat promet, dobro se umesi, pa onda kada odstoji malo premesi se još jednom i stavi u funiju. Iz nje se istiskuje i formiraju se ćebačiki iste debljine a dužinu sami odredite. Kakva soda bikarbona, kakvi praškovi. Može da se turi malo gruvana paprika, malo sitno naseckan i uštaven crni luk (da ćebapi ne budu suvi, već slasni i masni). Neko voli da stavi i sitno naseckan kačkavalj pa se onda dobiju gurmanski ćebapi. I prave se od junetine, od paflaka i mekših delova. Eto to je to.

    Podelite komentar

    • 26. oktobar 2014. | 21:39

      Hmmm

      @Putko

      Pa za vrhunski rostilj tesko da ce neki majstor da koristi kupljeno mleveno

      Podelite komentar

    • 26. oktobar 2014. | 22:25

      pero

      @Putko

      Kad sam služio JNA Leskovčani su bili poznati samo po paprikama.Kasnije kroz život sam bio hiljadu puta u situaciji da jedem leskovački roštilj i više sam nego zadovoljan obilnim porcijama.Na količini mora da im se čestita,ali kvalitet i specifičan ukus se može dobiti i u Sarajevu ali tek poslije čuvenog banjalučkog ćevapa.Ko nije pojeo Mujin ćevap u Banjaluci i ne zna šta je ćevap.

      Podelite komentar

  • Feki

    26. oktobar 2014. | 21:01

    Ako zelite cevape onda koristite meso od rebara.

    Podelite komentar

    • 26. oktobar 2014. | 22:57

      Tutor

      @Feki

      Najukusnije meso.

      Podelite komentar

  • Djura

    26. oktobar 2014. | 21:01

    Imal neki kraci period pripreme cevapa.

    Podelite komentar

    • 26. oktobar 2014. | 21:39

      Hmmm

      @Djura

      Kraci period, odes u kafanu

      Podelite komentar