Obožavate jogurt? Samo tako nastavite!
Svakodnevna konzumacija jogurta je, prema istraživanju naučnika s Harvarda, povezana s prosečno 18 odsto manjim rizikom za dijabetes tipa 2.
Stručni časopis "BMC Medicine" piše da konzumacija jogurta nije "čarobni štapić" i ističe da je zdrava ishrana presudna za održavanje preporučene telesne mase i redukovanje rizika obolevanja od dijabetesa tipa 2. Novi nalazi su prikupljeni na uzorku od oko 51 hiljada muškaraca i 238 hiljada žena, od kojih je oko 15.000 razvilo dijabetes tipa 2.
Istraživači dodaju da unos ostalih mlečnih proizvoda nije bio povezan s rizikom za dijabetes tipa 2. Jedno od mogućih objašnjenja za dobijene rezultate odnosi se na delovanje probiotika iz jogurta, odnosno njihov utjicaj na redukovanje upalnih procesa i poboljšanje funkcije hormona ključnih za kontrolu apetita.
Šećerna bolest tipa 2, odnosno od insulina nezavisni dijabetes ili adultni dijabetes, je poremećaj metabolizma koji karakteriše povišeni nivo glukoze u krvi u kontekstu insulinske rezistencije i relativnog deficita insulina. Uobičajeni simptomi su pojačana žeđ, učestalo mokrenje i stalna glad, pri čemu se gojaznost smatra prvenstvenim uzročnikom dijabetesa tipa 2 kod ljudi koji su genetski predisponirani za tu bolest.
Dijabetes tipa 2 se u početku leči povećanim vežbanjem i promenom ishrane a, ako se nivo šećera u krvi ne smanji ovim merama, mogu biti potrebni lekovi. Inače, stopa dijabetesa se značajno povećala u poslednjih 50 godina i to uporedo sa gojaznošću a, prema podacima iz 2010. godine u svetu ima približno 285 miliona ljudi koji boluju od ovog tipa dijabetesa.
(Telegraf.rs / Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Revijom "Naše Sutra" otvoren 55. Perwoll Fashion Week u Beogradu!
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
NR
Koliko sam jogurta popio do sada. Ne smem kravu da pogledam u oci. Svaki dan min 1l.
Podelite komentar
AleksaNs
Čudno, jogurt ima obilje šećera a prevencija dijabetesa? a antibiotici u jogurtu? a dozvoljena granica po zakonu o količini fekalija i krvi u mlečnim proizvodima? do afla toksina...? koga misle da prevare, pa te informacije se lako provere i dokažu. A ovi što su kao smanjili rizik za 18%, šta su ostalo konzumirali? uglavnom, kašičica smeše mlevenog lana i susama ima mnooooogoooo više kalcijuma koji se 100% apsorbuje u organizmu a ne kao u mleku minimalno... i mnogo su bolji, kako farmaceuti nazivaju, probiotik
Podelite komentar