• 13

Vreme čitanja: oko 1 min.

NEĆETE VEROVATI: Znate li ko je izmislio rusku salatu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako se tačno tada spremala, niko danas sa sigurnošću ne može tvrditi, jer je to bila strogo čuvana tajna, ali jedno je sigurno - tadašnja salata nije imala gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom i sadržala je sastojke kao što su sojina zrna, kavijar, teleći jezik...

  • 13

Svadbe, krštenja, slave, svečani ručak... Na trpezama širom naše zemlje, na gotovo svakoj većoj proslavi nalazi se ruska salata, kao jedna od omiljenih u Srbiji. Savršena mešavina majoneza, kuvanih jaja, šunke, krompira, graška, piletine i dodataka po ukusu, daje jedan savršeni užitak, pa tako nije ni čudo što je ljudi kod nas, ali i širom sveta toliko vole.

Ova salata nastala je oko 1860. godine. Lusijen Olivije, šef kuhinje tada renomiranog restorana "Ermitaž" u Moskvi, poslužio je goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, ne sluteći da će mnogo godina kasnije ući u sve važnije kuvare sveta.

Kako se tačno tada spremala, niko danas sa sigurnošću ne može tvrditi, jer je to bila strogo čuvana tajna, ali jedno je sigurno - tadašnja salata nije imala gotovo nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom i sadržala je sastojke kao što su sojina zrna, kavijar, teleći jezik...

Foto: Flickr/Bora Gurel Foto: Flickr/Bora Gurel

Prema jednoj od priča, Napoleon Bonaparta, veliki vojskovođa Francuske vojske, zaslužan je za pronalazak ovog jela. Prema nekim podacima, on je bio jako "težak na hrani", pa su se kuvari stalno trudili da ga iznova oduševe i zadovolje svojim pripremanjem različitih namirnica.

Jedan od njegovih kuvara bio je Anri Olivije, za koga se veruje da je kasnije došao na ruski dvor i tu napravio salatu koju je spremao svom vojskovođi.

Foto: Flickr/I Believe I Can Fry Foto: Flickr/I Believe I Can Fry

Koja god verzija da je tačna, mi smo zahvalni genijalnom kuvaru koji je stvorio ovo neverovatno jelo, i jedno je sigurno - uživaćemo u ovom savršenom ukusu još  dugo vremena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • LudiGrk

    2. januar 2015. | 15:15

    Ruska salata je zakon! Baš sam je pravio ekipi za Novu. Dobio sam čistu peticu.

    Podelite komentar

  • Chicha

    2. januar 2015. | 19:31

    od po jednu kozu i ovcu skines meso,al ne do koske.Loj i najmanje parce odbaci.Smelji pola mesa,sitnije,pola krupnije.umesaj i dodaj 2,2% soli i po jednu malu kasiku mlevene seljackeaprike,ljutina po zelji.,na 1 kg.Na kilo mesa najmanja glavica belog luka istucanog i s vodom kroz cediljku ispranog.talog baciti.Umesiti i ostaviti 24h da odstoji.probati i doterati ukus.Komade kugle lagano vlaziti mlakom vodom i puniti u creva istih zivotinja.creva moraju biti dobro oprana i da ne smrde na mokracu.ili kupite gotova i pripremljena.Kobasice seci na oko cetrdeset santima i vezati za oba kraja,tako da imaju oblik sastavljene potkovice.Kobasice ispeglati lagano oklagijomda postanu pljosnate.Ostaviti narednih desetak sati da stoje na dasciotom u naredna tri dana peglati ih flasom u kojoj je vruca voda.Isterate vazduh,one imaju stalni oblik.Na kraju ih nanizite na drvene stapove i na tavan.Nema dimljenja,samo radi vetar,mraz,i toplota ispod crepa,prirodna.Nakon tridesetak dana,kad se prosusi,i crevo pobeli od soli to je to.Nikako ne mesajte govedje jer je kiselkasto,a ni svinjsko jer se sporo susi.kobasicu rezete na milimetarsku debljinu,i kad je bacate u tanjir mora da zveci,al je iznutra polusirova ko prsut.VIJAGRU ZABORAVITE UZ KOB.SE PIJE TANKO VINO I KAD TI SE DIGNE A NE SPADA,TO JE OD VINA,MOZETE JAHATI SATIMA,PRIJATNO.PS.NE SPREMATI AKO NEMA LEDENIH DANA,jer moze da se ukvari.

    Podelite komentar

  • dragana sabac

    3. januar 2015. | 16:45

    Koliko gladnih ljudi ima u srbiji, a neki kazu za hranu ,, bljak".sramota.

    Podelite komentar