• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Meso – samo za praznike!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako bi se sprečila gojaznost, ali i klimatske promene, britanski lekari preporučuju da se namirnice životinjskog porekla jedu samo u specijalnim prilikama

  • 0

Proizvodnja mesa i mesnih prerađevina veoma šteti životnoj sredini, pošto uzgoj svih vrsta životinja zahteva energiju i potrošnju velikih količina vode. Posebno su krave ekološke štetočine, jer proizvode metan, gas koji u zemljinoj atmosferi izaziva efekat staklene bašte.

Profesor prehrambene politike sa Gradskog univerziteta u Londonu i savetnik Svetske zdravstvene organizacije, Tim Lang, smatra da je potrošnja mesa već neko vreme u potpunosti van kontrole. Da bi se izborili sa potencijalnom ekološkom katastrofom, on predlaže da se civilizovano društvo vrati običajima drevnih kultura, kada je mesto smatrano za pravu poslasticu i na trpezama se nalazilo isključivo o praznicima kao što je Božić.

- Trebalo bi da se vratimo na kulturni nivo koji je bio na snazi hiljadama godina. U situaciji kada sami proizvodite meso za sopstvene potrebe, taj proces ide neverovatno sporo. Dan kada se ubija i jede životinja u tom slučaju biva zaista poseban. Nekada su ljudi bili srećni kada uspeju da im se na božićnom meniju nađe govedina. To je bila prava gozba. Klanje životinja predstavljalo je izuzetak i to se radilo samo za velika slavlja – ispričao je Lang.

S obzirom na to da su naši preci slavili mnoštvo svetaca i drugih praznika tokom godine, profesor se slaže da meso ne bi trebalo jesti samo jednom godišnje, ali da bi njegov unos trebalo ograničiti najviše na jednom nedeljno. On podseća da konzumacija previše namirnica životinjskog porekla dovodi do gojaznosti, problema u radu kardiovaskularnog sistema i dijabetesa tipa 2.

Slavni muzičar Sir Pol Mekartni već neko vreme aktivni je zagovornik kampanje „Ponedeljak bez mesa“, ali Lang misli da je ovaj stav preblag.

- Umesto da odredite dan u nedelji kada nećete jesti meso, ja se zalažem za to da se ono u tanjiru nađe samo jednom sedmično. I to isključivo meso koje je pre ubijanja propisno paslo – zaključuje ovaj međunaredni stručnjak.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti