• 12

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je česmovača STVARNO zdravija od flaširane vode?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako kalendarski još uvek nije stiglo, letnje temperature su uveliko tu i svako od nas se trudi da sa sobom uvek nosi barem jednu flašicu vode, kako bi se osvežili kad zatreba. Ali, šta je bolji izbor – kupovna voda ili može i ona iz slavine?

  • 12

Kad se sve sračuna, ispadne da je voda iz slavine od 500 do 1000 puta jeftinija od one iz radnje. No, da li je kupovna voda stvarno toliko zdravija da bismo bacali novac na nju?

Flaširana voda mogla bi se nazvati “planetarnim bestselerom”, jer više ljudi kupuje vodu u flašama nego voćne sokove i gazirana pića. Kako piše “Guardian”, samo prošle godine u Velikoj Britaniji prodato je čak 2,5 milijardi litara vode u flašama.

Prema rečima profesora Pola Jangera, hidro-geohemičara, voda iz slavine bezbedna je za piće baš kao i flaširana voda. Popularna “česmovača” do potrošača dolazi iz rezervoara, jezera i reka (dve trećine), i podzemnih voda (jedna trećina), a 99,97% uzoraka su potpuno bakteriološki ispravni.

Što se ukusa tiče, nedavno istaživanje sprovedeno u Belfastu na 1000 ljudi, pokazalo je da apsolutno niko ne može da stoprocentno razlikuje najskuplju flaširanu vodu od one natočene iz bilo koje česme.

Foto: Tanjug/Oksana Toskic Foto: Tanjug/Oksana Toskic

Samim tim, odgovor na pitanje treba li kupovati flaširanu vodu nameće se sam po sebi i glasi - NE. Ali, to vas sigurno neće sprečiti da se i vi ponekad počastite kojom flašicom ledeno hladne vode iz frižidera, posebno po vrućini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jel Bg

    11. jun 2015. | 16:37

    Da, ali niko ne razmislja o transportu tih flasica podloznih naglim promenama temperature, materijala od kojih su napravljene i nacinu punjenja.

    Podelite komentar

  • Vladimir

    11. jun 2015. | 15:50

    Jedino kod nas treba dodati u jednacinu i cevi koje nisu decenijama menjane i koje dodaju vodi od vodovoda do cesme gomilu zanimljivih supstanci.

    Podelite komentar

  • Balkanska-pravila

    11. jun 2015. | 16:03

    А што нам водоводна мрежа стара пола века,наша вода јесте бактеролошки ок(у главном)али је тврда и препуна каменца.

    Podelite komentar