• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sedam kombinacija hrane koje bi trebalo da izbegavate

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate probleme s varenjem, nadimate se, patite od zatvora i muče vas gasovi? Nemojte da kombinujete ove namirnice i rešićete sve probleme

  • 4

Mnogi ljudi pate od problema sa varenjem, a da tome ne pridaju naročitu pažnju. Naime, bolovi u stomaku, gorušica, osećaj nadutosti, otežano pražnjenje creva i gasovi, pa čak i osećaj zamora i pospanosti nakon nekog obroka zapravo jasno ukazuju na činjenicu da vam određena hrana ne prija.

Hrana može na više načina da iritira sistem za varenje, a jedan od njih je loša kombinacija namirnica koje kada bi se uzimale odvojeno ne bi pravile smetnje. Usled toga, želudac i tanko crevo ne mogu da proizvedu dovoljno sokova za varenje pa hranljivi sastojci ne bivaju svareni do kraja već nesvareni stižu do debelog creva gde trule i prave mnogo problema.

Evo šta nikako ne bi trebalo da kombinujete u jednom obroku.

Voće uz obrok ili neposredno posle jela

Voće vrlo brzo prolazi kroz želudac i lako se apsorbuje u crevima. Međutim, kada se plodovi voćki kombinuju sa žitaricama, mesom, termički obrađenim povrćem ili sušenom hranom mogu da ostanu "zaglavljeni" u digestivnom traktu gde vrlo brzo fermentiraju. A to može da uzrokuje ozbiljna oštećenja zidova creva što prouzrokuje grčeve i probleme sa probavom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Životinjski proteini i skrob

Tara Aldar specijalista za zdravu ishranu i ekspert za detoksikaciju hranom tvrdi da mešanje životinjskih proteina (npr. meso i jaja) i namirnica bogatih skrobom (npr. krompir i pirinač) mogu da ponište efekat svakog mikronutritijenta (vitamina, minerala, enzima, pektina). Na ovaj način se različiti digestivni enzimi sukobljavaju što dovodi do stvaranja gasova, osećaja nadutosti i taloženja "praznih kalorija".

Ugljeni hidrati i paradajz

Paradajz spada u kiselo povrće koje može da uzrokuje smetnje kada se konzumira u kombinaciji sa ugljenim hidratima. Razlog je taj što enzim ptijalin, koji počinje ugljene hidrate da razgradjuje već u ustima, ubija čak i veoma mala koncentracije kiseline pa je varenje tada otežano, a vama može da bude muka. Idealna kombinacija bila bi paradajz sa lisnatim povrćem ili masnom hranom.

Foto-ilustracija: Foter Foto-ilustracija: Foter

 Žitarice i mleko

Za mnoge od vas ovo je verovatno neočekivan podatak jer su, usled preporuka poznatih dijeta, žitarice u mleku postale sinonim za zdrav doručak. Ustvari, ove namirnice sadrže brzosvarljive ugljene hidrate koji izlažu metabolizam stresu zato što nakon njihovog unošenja naglo raste nivo šećera u krvi, a onda isto tako naglo i opada što izaziva umor. Zato posle ovog obroka češće posežemo za "junk" hranom koja razbuđuje.

Voće i jogurt

Mlečni proizvodi su odgovorni sa stvaranje sluzi u organizmu, a to blokira sinuse, pogoršava simptome alergije i podstiče prehladu. U kombinaciji sa voćem ovi simptomi mogu postati još gori, a moguće je i da izmene crevnu floru, ali i da uzrokuju glavobolju i osećaj težine u želucu. Zato je bolje da odaberete jogurt bez ukusa i da mu, umesto kiselih bobica, dodate malo meda, cimeta i suvog grožđa.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/-Marcus- Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/-Marcus-

Masti i proteini

Masline s pršutom, tunjevina s majonezom, omlet sa slaninom, meso prženo na biljnom ulju - sve su to loše prehrambene kombinacije. Naime, “sudar” veće količine masti s proteinima može da uspori probavu za čak 50 odsto jer masti smanjuju količinu hlorovodične kiseline i aktivnost pepsina koji razgrađuju proteine. Proteini već sadrže visok udeo masnoće i zato ih je najbolje odvojiti od masti.

Vino i dezert

Alkohol povećava nivo insulina pa se višak šećera iz dezerta pretvara u masnoću, što uzrokuje osećaj težine u želucu, a na duže staze gomilanje kilograma. Stoga, vino je nabolje kombinovati sa namirnicama niskog glikemijskog (slatkog) indeksa kao što je vlaknasto povrće, savetuje gastroenterolog dr. Džon Šah.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Healthy panda)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • dusko

    6. septembar 2015. | 22:34

    Neka mi neko posle ovog teksta kaze sta zapravo mozemo jesti??!! Ne razumem sta,sve odvojeno?kako?sta pametuju vise,sto vise citam to manje znam..sta je sad ovo u fazonu ne jedite voce kad ste bolesni??

    Podelite komentar

  • sever

    8. septembar 2015. | 12:39

    ja sam na srecu svoje probleme sa stomacnim tegobama resio kad sam upoznao ljude iz linuma,poslusao savete i sad je sve ok

    Podelite komentar